Ovatko sinunkin taloustaitosi surkealla tolalla? "Se voisi olla erillinen oppiaine koulussa" – poimi talteen "pölkkypään" sijoitusvinkit!

Tiistai 5.3. klo 9:10 24:05
Katso koko keskustelu videolta! Vieraina Ferratumin maajohtaja Outi Päivinen ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juha Romakkaniemi.

Suomalaisten nuorten taloustaidot olivat keskustelun keskipisteenä Omat Rahat -ohjelmassa Huomenta Suomessa. Ferratumin maajohtaja Outi Päivinen ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juha Romakkaniemi muistuttavat, että suomalaisten ymmärrys sijoittamisesta voisi olla korkeammalla tasolla.

Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi nuorilla olisi kiinnostusta sijoittamiseen. Moni nuori kuitenkin ymmärtää talouden pelisäännöt heikommin kuin haluaisivat.

– Mitä tulee nuoriin, niin he haluaisivat kovasti sijoittaa ja etsiä tietoa sijoittamisesta, mutta sitä tietoa ei ole ollut saatavilla esimerkiksi kouluissa. Tietämys sijoittamisesta voisi olla Suomessa korkeammalla tasolla, toteaa Päivinen.

Taloustaidoissa olisi ylipäätään paljon parannettavaa. Asiantuntijoiden mukaan myös aikuisilla on petrattavaa. 

– Taloustaito voisi olla erillisenä oppiaineena koulussa tai se voitaisiin yhdistää eri oppiaineisiin, Päivinen kuvailee. 

"Pölkkypään sijoitusvinkit"

Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolon kysyessä Päiviseltä ja Romakkaniemeltä "pölkkypään sijoittamisvinkkejä" on molemmilla vastaukset valmiina.

– Hyvä sääntö on, että älä pelkää sijoittamista. Jos katsotaan nykyistä eläkejärjestelmää ja miettii nuoria, niin elintaso voi olla eläkkeellä kovin alhainen, jos ei ymmärrä aloittaa sijoittamaan tai säästämään, Päivinen toteaa. 

Myös Romakkaniemellä on vinkkejä.

– Paras aika aloittaa oli eilen, mutta tänäänkin on ihan hyvä aika aloittaa. Toinen on se, ettei ole liian pieniä summia – ei pidä odottaa sitä, että on ylimääräistä rahaa, koska sitä ei koskaan tule, jos ei tietoisesti päätä, että alkaa säästämään ja sijoittamaan, Romakkaniemi toteaa. 

– Pitää kuluttaa vähemmän kuin ansaitsee, eli jostain pitää niitä pieniäkin pääomia kerryttää.  Sen jälkeen täytyy pitää kulut pieninä ja hajauttaa eri omaisuuslajeihin ja osakkeisiin, koska hajautus lyö riskin pois, Romakkaniemi kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat