"Ovatko päättäjämme tilanteen tasalla?" – ilmastoaktivisti Tuulia avautuu epätoivostaan ja vaatii Maria Ohisalolta hätäkokousta

Ennätykselliset helteet piinaavat eurooppalaisia – miltä ilmaston lämpeneminen tuntuu ilmastoaktivistin näkökulmasta? 13:50
Ennätykselliset helteet piinaavat eurooppalaisia – miltä ilmaston lämpeneminen tuntuu ilmastoaktivistin näkökulmasta?

Ilmastoaktivisti Tuulia Reponen kertoo epätoivostaan Suomen ilmastopolitiikkaan. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Tuulia Reposta huolestuttaa, keitä tutkijoita päättäjät kuuntelevat. Hän ihmettelee, miksi Suomen ilmastopolitiikka elää maailmassa, jossa olisi vielä vuosia aikaa tilanteen ratkaisemiseen.

– Minulla on epätoivo ja kauhu mielessä. En ole varma, ovatko meidän päättäjämme tilanteen tasalla, keitä tutkijoita ne kuuntelevat ja minkä takia meidän ilmastopolitiikkamme vaikuttaa siltä, että meillä olisi vuosikymmeniä kriisin ratkaisemiseen, Reponen avaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.  

Ilmastoliike Elokapinassakin toimiva Reponen kertoo Barentsin meren alueella ilmaston kuumentuneen yli seitsenkertaista vauhtia. Alue on lähellä niin sanottua keikahduspistettä.

Tämän seurauksena aiemmin arvioitu veden pinnan nouseminen kasvaa metristä 15 metriin, minkä seurauksena väkirikkaat kaupungit jäisivät veden alle.

Kaikkialla ei kuitenkaan ole taloudellisesti varaa sopeutua tilanteeseen. Monet joutuisivat pakenemaan kotimaastaan.

Arktiselle alueelle teknologinen väliintulo

Suomi on tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Reponen ehdottaa, että ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) voisi kutsua koolle hätäkokouksen keskustelemaan uusimmista tutkimustuloksista.

– Tämä on konkreettinen asia, minkä haluan nähdä, että poliitikot ottavat viimeisimmän tutkimuksen vakavasti, Reponen sanoo.

Reposen mukaan arktisella alueella tilanne on jo niin huono, että on puhuttu teknologisesta väliintulosta. Se tarkoittaisi teknologiaa, jolla voitaisiin aluetta lämmittävä auringonsäteily heijastaa pois. 

Reposen mukaan aiheesta ei keskustella Suomessa ollenkaan.

Metsät Suomen sokea piste

Reponen myös kertoo, että ilmastopaneeli on kommentoinut maankäyttösektorin kääntyneen päästölähteeksi ja että puustot eivät kasva ennakoittua vauhtia.

– Pitäisi tehdä pelastuspaketti maankäyttösektorille, se olisi ehdoton minimi, mitä hallituksen pitäisi tehdä.

Metsätalous onkin Reposen mielestä Suomen sokea piste.

"En pysty olemaan mikään ilmasto-Jeesus"

Seuraavista vaaleista Reponen toivoo ilmastovaaleja. Hän myös rohkaisee lähtemään kadulle osoittamaan mieltään, jos voimavarat riittävät.

– Jossain vaiheessa niin iso osa suomalaisista on kaduilla, että meitä ei voi enää ohittaa, Reponen uskoo.

Reponen toteaa, että yksittäiset ilmastoteot ovat kaikki kotiinpäin, mutta kriisin mittakaavaan nähden se ei yksinkertaisesti riitä. Omassa elämässään Reponen pyrkii elämään mahdollisimman ekologisesti.

– En pysty olemaan mikään ilmasto-Jeesus, ei kukaan pysty.

Reposen mielestä tarvittaisiinkin talousjärjestelmän muutos, jotta ihmiset pystyisivät toimimaan riittävän ilmastoystävällisesti.

Tulevaisuuteen verrattuna pandemia oli lasten leikkiä

Jos vastuuta vältellään, käsillä voi Reposen mukaan, olla tilanne, johon verrattuna pandemia oli lasten leikkiä.

Yhteiskunnallinen kaaos, jossa ei ole toimivaa taloutta, kriisejä ympäri Eurooppaa, massiivista pakolaisuutta ja ihmisiä sotimassa vähistä vesivarastoista, Reponen kuvailee.

– Persujen kannattajana miettisin, että kyllä vakaa yhteiskunta, mikä meillä täällä Suomessa nyt on, on säilyttämisen arvoista.

Katso Reposen koko haastattelu pääkuvan videolta! 

Lue myös:

    Uusimmat