Ovatko kolesterolituotteet sittenkin humpuukia?

Kolesterolia alentavien kasvisterolien syöminen on tuoreen katsaustutkimuksen mukaan turvallista, mutta ei välttämättä auta sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Tulos on mielenkiintoinen, sillä kasvisterolit alentavat kolesterolia ja niin ollen niiden pitäisi myös vähentää sydän- ja verisuonitauteja. Joissain tutkimuksissa kasvisterolit on myös yhdistetty sydänriskien suurentumiseen. Kasvisteroleja on luonnostaan monissa kasveissa ja kasviöljyissä, mutta niitä lisätään myös moniin elintarvikkeisiin niiden LDL-kolesterolia vähentävän vaikutuksen vuoksi.

European Heart Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 13 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat yli 11 000 osallistujan terveystiedoista. Analyysissa keskityttiin sitosteroliin ja kampesteroliin, jotka ovat yleisimmät kasvisterolit.

Katsaukseen valituista tutkimuksista osa viittasi kasvisterolien lisäävän sydänsairauksia, osa vähentävän ja osassa ei löytynyt minkäänlaisia vaikutuksia. Kun tutkimukset yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, positiiviset ja negatiiviset yhteydet kuitenkin katosivat.

Tutkimusten mukaan kasvisterolit pienentävät LDL-kolesterolipitoisuutta, kun niiden määrää ravinnossa lisätään noin 2 grammaan päivässä. On epäselvää miten suuria osallistujien päiväannokset olivat nyt analysoiduissa tutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat