Mainos

Ovatko helteet ohi tältä kesältä?

Helteiset kesäpäivät ovat tällä haavaa ohi, eikä uusia ole toistaiseksi näköpiirissä. Ensi viikko näyttää hyvin vaihtelevalta ja epävakaiselta sekä aiempaa viileämmältä.

Matalapaineet liikkuvat Atlantilta Skandinavian yli kohti itää ja Suomeen tuulet puhaltavat lännen ja lounaan suunnasta. Helteisen lämpimät ilmamassat karkaavat kauas Suomen itä- ja eteläpuolelle.

– Alkavasta viikonlopusta lähtien pitkälle ensi viikkoon matalapaineet liikkuvat Suomen yli, jolloin paikoin saadaan hyvinkin runsaita sateita. Ukkoskuuroja voi tulla sunnuntaina ja vielä alkuviikosta Keski- ja Etelä-Suomessa, ajoittain ukkoset voivat olla rajujakin, kertoo MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Ensi torstain paikkeilla Itä-Suomen rajaseutua viistäen näyttäisi liikkuvan massiivinen matalapaineen alue pohjoista kohti. Se voi tarkoittaa tuulista ja kaatosateiden sävyttämää säätä pohjoiseen. Ensi viikon lopulla matalapaineet näyttäisivät nostattavan reittinsä etupuolella helteistä ilmamassaa Etelä-Euroopasta, mutta Venäjä näyttäisi saavan helteet Suomen tyytyessä kaatosateisiin.

Lämpötilat tyypillisiä elokuulle

Epävakaisesta säätyypistä huolimatta lämpötilat näyttäisivät asettuvan elokuun puolivälin pitkäaikaisten keskiarvojen tienoille. Etelä- ja Keski-Suomessa on päivisin noin parikymmentä astetta, auringon paistellessa pari astetta lämpimämpää. Pohjoisessa lämpötilat liikkuvat 14 - 18 asteen välillä.

Ensi viikon alussa Lapissa on aurinkoista ja poutaista, mutta alkuviikon aikana myös pohjoiseen leviää epävakaisempaa ilmaa. Selkeät ja heikkotuuliset yöt tietävät Lapissa sitä, että lämpötila voi käväistä lähellä nollaa astetta. Ensi viikolla on kuitenkin luvassa enimmäkseen pilvistä ja sateista, joten yöt hieman lämpenevät.

Helleaalto ei näytä uusiutuvan lähiaikoina, mutta toisaalta myöskään selkeää viilenemistä ei ole tulossa. Vaihteleva ja epävakainen sää saattaa jatkua pitkäänkin, mutta toisaalta hellelukemia on monesti mittailtu vielä syyskuun alkupäivinä, joten vaihtoehtoja on monia.

Tänä kesänä on joka tapauksessa kertynyt tavallista enemmän hellepäiviä, kaikkiaan 51, kun normaalilukema touko-syyskuussa on 37.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV3:n sääsivustolla.

(MTV3)

Katso video (yltä) ensi viikon säästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.