Outokumpu mitätöi lainan myymällä toimintoja Saksaan

Pahasti mollivireessä viime vuodet kulkenut teräsyhtiö Outokumpu kertoo erittäin mittavista järjestelyistä yhtiön suunnan kääntämiseksi. Osana järjestelyä on tarkoitus pönkittää Outokummun tasetta noin 650 miljoonan euron osakeannilla.

Lisäksi yhtiön velkataakka sulaa 1,3 miljardilla eurolla, kun yritys kuittaa velkansa saksalaiselle ThyssenKruppille. Vastineena Outokumpu antaa Thyssenille italialaisen Ternin tehtaan ja erikoismetalliseosliiketoiminta VDM:n.

Yksi järjestelyn osa on, että Thyssen myy Outokumpu-omistuksensa, jolloin valtion sijoitusyhtiö Solidiumin osuus Outokummussa nousee liki 30 prosenttiin.

Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta sanoo olevansa tyytyväinen.

- Ternin ja VDM:n arvostus on hyvällä tasolla, ja kauppa vahvistaa merkittävästi tasettamme.

Outokumpu joutuu myymään Ternin-tehtaan EU:n kilpailuviranomaisten vaatimuksesta. Komissio vaati tehtaan myyntiä, jotta hyväksyisi Outokummun kaupan Inoxum-yhtiöstä.

Jo vuodesta 2008 tappiota tehnyt Outokumpu on ollut raskaasti velkaantunut. Tappio ennen veroja oli heinä-syyskuussa 214 miljoonaa euroa, kun se huhti-kesäkuussa oli 228 miljoonaa.

Yhtiö on kertonut aiemmin tänä vuonna mittavista henkilöstövähennyksistä ja muista rakennejärjestelyistä tuloskunnon kääntämiseksi. Outokummun uudet järjestelyt parantavat huomattavasti yhtiön rahoitusasemaa.

Outokumpu otti mittavan harppauksen, kun se viime vuonna osti kilpailijansa Inoxumin juuri saksalaiselta ThyssenKruppilta. Kauppa yli kaksinkertaisti Outokummun koon.

Tavoitteena oli leikata ruostumattoman teräksen kroonista ylituotantoa Euroopassa. Aasiasta tuleva halpatuonti on lisännyt hintapaineita, eikä markkinatilanteen olennaisesta paranemisesta ole Outokummun mukaan näkynyt merkkejä.  

Lue myös:

    Uusimmat