Mainos

Outokumpu liittoon Bolidenin kanssa

Outokumpu ja Boliden ovat tehneet laajan yhteistyösopimuksen. Yhdistämishankkeilla on valtion tuki takanaan.

Boliden hankkii Outokummun sinkin ja kuparin kaivos- ja sulattotoiminnot ja myy kuparituotteiden valmistuksensa ja teknologian myyntinsä Outokummulle.

Järjestelyn toteutuessa Outokummusta tulisi merkittävä omistaja Uudessa Bolidenissa. Järjestelyn myötä Uudesta Bolidenista tulee yksi maailman johtavista sulattoyhtiöistä ja maailman neljänneksi suurin sinkin kaivostuottaja.

Boliden hankkii Outokummulta seuraavat liiketoimintakokonaisuudet, jotka kaksinkertaistavat Bolidenin koon: Taran sinkkikaivos Irlannissa, Kokkolan sinkkitehdas Suomensa ja Oddan sinkkitehdas Norjassa, Outokumpu Zinc Commercial Alankomaissa, Harjavallan kuparisulatto Suomessa sekä Porin kuparielektrolyysi Suomessa.

Bolidenin Outokummulta hankittavat liiketoiminnat on arvostettu 736 miljoonaan euroon, ja Boliden aikoo maksaa ne mm. Outokummulle suunnatulla 307 miljoonan euron osakeannilla, joka vastaa 49 % kaikista uuden Bolidenin osakkeista ja niiden tuottamista äänistä. Lisäksi Uusi Boliden suunnittelee keskeisenä järjestelyn osana 150 miljoonan euron merkintäoikeusantia, jolla on markkinatakaus.

Toimintansa virtaviivaistamiseksi Boliden aikoo myydä Outokummulle seuraavat liiketoiminnat: Boliden Fabrication (kupariputket ja messinkituotteet) Ruotsissa, Belgiassa, Alankomaissa ja Britanniassa sekä Boliden Contech (teknologian myynti) Ruotsissa.

Maksuna Outokummulle myytävistä liiketoiminnoista Boliden saa 5 miljoonaa Outokummun osaketta, mikä vastaa 2,8 prosenttia kaikista osakkeista ja niiden tuottamista äänistä. Helsingin pörssissä 5.9.2003 noteeratun Outokummun osakkeen päätöskurssin perusteella kyseisen omistusosuuden arvo on noin 49 miljoonaa euroa.

Uuden Bolidenin pro forma -liikevaihdon arvioidaan olevan noin 1,6 miljardia euroa, josta 80 prosenttia syntyy sulattotoiminnasta ja 20 prosenttia kaivostoiminnasta. Järjestelyn myötä noin 2 200 outokumpulaista siirtyy Uuden Bolidenin palvelukseen. Uuden yhtiön henkilöstömäärä on yhteensä 4 800 vastaten 1 000 henkilön nettolisäystä.

Synergiaetujen, jotka liittyvät lähinnä raaka-aineisiin ja kaupallisiin toimintoihin, arvioidaan olevan noin 25-30 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi Uudella Bolidenillä on tulevaisuudessa mahdollisuus hyötyä investointeihin liittyvistä synergioista, lähinnä sulattotoiminnassa.

- Uusi Boliden saa myös vahvan teollisen omistajan, jolla on pitkä kokemus kaivos- ja sulattoteollisuudesta. Uskon tämän kokonaisuuden tuottavan lisäarvoa osakkeenomistajille, asiakkaille ja henkilöstölle, sanoo Bolidenin toimitusjohtaja Jan Johansson.

- Strategiamme mukaisesti tavoittelemme kannattavaa kasvua luontaisen markkinakasvun liiketoiminnoissa ja siirrymme metallien arvoketjussa eteenpäin kohti korkeamman lisäarvon tuotteita ja palveluja. Uskomme myös, että omistuksemme Uudessa Bolidenissä on tuottoisa, sanoo Outokummun toimitusjohtaja Jyrki Juusela.

Osapuolet esittävät, että Uuden Bolidenin hallitus tulisi aluksi koostumaan neljästä Outokummun ehdottamasta jäsenestä, kolmesta Bolidenin osakkeenomistajien ehdottamasta jäsenestä sekä henkilöstön edustajista. Hallituksen puheenjohtaja valitaan Outokummun ehdottamien jäsenten joukosta, ja Boliden hallituksen nykyinen puheenjohtaja Carl Bennet valitaan varapuheenjohtajaksi. Bolidenin toimitusjohtaja Jan Johansson jatkaa Uuden Bolidenin toimitusjohtajana, ja hän on myös hallituksen jäsen.

Osapuolet arvioivat allekirjoittavansa lopullisen kauppasopimuksen, kun kaupan yksityiskohdista ja rahoituksesta on sovittu. Tämän arvioidaan tapahtuvat lokakuussa 2003. Järjestely saataneen päätökseen vuoden 2003 loppuun mennessä.

Järjestelyn toteutuminen edellyttää sekä Bolidenin että Outokummun hallituksen hyväksyntää, Bolidenin osakkeenomistajien hyväksyntää sekä rahoitusjärjestelyn valmistumista. Lisäksi kaupalle haetaan hyväksyntää kilpailuviranomaisilta.

Suunnitelmilla valtion tuki


Valtio tukee Outokummun perusmetallitoimintojen ja Bolidenin yhdistämishanketta

Outokumpu Oyj:n suurimpana osakkeenomistajana valtio pitää perusteltuna tänään julkistettua suunnitelmaa Outokummun perusmetalliliiketoimintojen ja ruotsalaisen Boliden Abp:n yhdistämiseksi, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen sanoo.

- Nähdäkseni järjestely on Outokummun noudattaman strategian mukainen ja jatkaa hyvin yhtiön kehittämistä AveastaPolaritin ostamisen jälkeen. Liiketoiminta keskittyy entistä selkeämmin ruostumattoman teräksen valmistamiseen ja kuparituotteisiin. Painopisteen siirtyminen tähänastista korkeamman jalostusarvon tuotteisiin edistää yhtiön tulevaisuudennäkymiä.

(MTV3)

(Talousuutiset 08.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.