Outokummulle sakot EU:n komissiolta

Euroopan unionin komissio on antanut Outokummulle runsaan 18 miljoonan euron sakot.

Komissio katsoo Outokummun osallistuneen eurooppalaiseen ilmastointiputkikartelliin. EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari Mario Monti sanoi, että kyse on pahimmasta mahdollisesta rikkomuksesta vapaata kilpailua kohtaan.

Kartellisakkoja joutuu maksamaan Outokummun lisäksi kaksi muuta yhtiötä. Outokumpu ja saksalaiset KME-ryhmä ja Wieland Werke syyllistyivät komission mukaan salaiseen kartelliin toukokuun 1988 ja maaliskuun 2001 välisenä aikana.

EU aloitti kartellitutkimukset maaliskuussa 2001. Komission mukaan kartelli aiheutti menetyksiä yhtiöiden asiakkaille ja viime kädessä koko Euroopan liike-elämälle sekä kotitalouksille. Yhtiöt muodostivat kartellin Sveitsissä pitämässään kokouksessa, jonka muodollinen syy oli kuparialan yhteistyö yhteisten laatustandardien luomiseksi, Monti kertoi.

Sveitsiläisen alan yhdistyksen pitämissä säännöllisissä kokouksissa yhtiöt sopivat hinnoista ja markkinoiden jakamisesta. Kartelli koski ilmastoinnissa ja jäähdytyslaitteissa käytettäviä kupariputkia. Komissio arvioi, että niiden markkinoiden koko Euroopassa on noin 290 miljoonaa euroa vuodessa. Kolmen sakotetun yhtiön markkinaosuus on 75-85 prosenttia.

Yhteistyö pienensi Outokummun sakkoa

Komission mukaan yhtiöt eivät kiistäneet vakavasti kartellisyytöstä. Outokumpu ilmoitti kuitenkin pörssitiedotteessaan, että se tutkii ensin komission päätöksen ja päättää myöhemmin mahdollisen valituksen tekemisestä.

Outokummun sakko on kolmesta yhtiöstä pienin. KME sai vajaan 40 miljoonan euron ja Wieland Werke vajaan 21 miljoonan euron rangaistuksen. Komission mukaan Outokummun sakkoa pienensi yhtiön osoittama "aikainen ja laaja" yhteistyöhalu kartellin selvittämiseksi.

Outokummun yhteistyöhalun vuoksi selvisi mm. kartellin kestoaika. Yhtiön sakko on sen vuoksi 50 prosenttia pienempi kuin se muuten olisi ollut.

Toisaalta Outokumpua koskevassa päätöksessä raskauttava tekijä oli, että yhtiö on jäänyt kiinni kartellista jo aiemmin. Vuonna 1990 annettu päätös koski ruostumattoman teräksen tuotantoa.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 16.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat