Oulusta yöjunalla Tukholmaan, Veikkauksen monopoli saa jatkua – vihreiden puoluekokous nuiji läpi parikymmentä aloitetta

12:59

Tunnin junat olivat eduskuntavaaleissa ja hallitusneuvotteluissa esillä riittämiin, ja sanaparista puhuttiin myös vihreiden puoluekokouksessa.

Oulun vaalipiirin vihreät esittivät aloitteessaan puoluekokousta kannustamaan eduskuntaryhmää huolehtimaan 10 miljoonan euron rahoituksen Keminmaassa sijaitsevan Laurilan ja Haaparannan välille sekä Haaparannan aseman laitureihin.

Puoluekokouksen hyväksymän aloitteen mukaan Oulun ja Tukholman välisen junayhteyden tiellä on nyt 16 kilometrin pätkä sähköistämätöntä rataa.

Jos Laurila–Haaparanta-välin raiteille saataisiin sähköt, Oulusta Ruotsin rajalle pääsisi tunnissa.

– Tukholmasta keskinen Eurooppa onkin jo lähellä. Muutamassa tunnissa suora junayhteys vie Etelä-Ruotsin kautta Tanskaan, josta avautuvat reitit läpi Euroopan, aloitteessa todetaan.

Puoluehallitus korosti lausunnossaan, että raideliikenteen edistäminen on vihreille keskeinen tavoite, koska junat ovat ilmastoystävällinen tapa liikkua.

Veikkauksen monopoli saa jatkua 

Puoluekokouksessa käsiteltiin yhteensä parikymmentä aloitetta. Aloitteiden ja varsinkaan puoluekokouksen päätösten joukossa ei ollut erityisiä poikkeamia puolueen linjasta.

Yhdessä aloitteista neljä tekijää halusi antaa yrityksille oikeuden tarjota rahapelitoimintaa Suomen viranomaisten myöntämällä maksullisella lisenssillä. Näin rahapelaaminen ei olisi enää Suomessa vain Veikkauksen käsissä.

Puoluekokous ei aloitetta hyväksynyt, vaikka asia muutosehdotuksen vuoksi äänestykseen menikin.

Puoluehallituksen lausunnossa todettiin, että Veikkauksen monopoliaseman säilyttäminen on perusteltua, sillä rahapeleistä kertyvät tuotot käytetään yleishyödyllisen toiminnan tukemiseen ja ilman tukea järjestöjen rahoitus saattaisi romahtaa.

Puoluehallitus kuitenkin huomautti, ettei Fintoton, RAY:n ja Veikkauksen yhdistäminen vuoden 2017 alussa ole vähentänyt rahapelihaittoja.

Vihreät siis haluaa, että merkittävä osa Veikkauksen voitoista käytetään pelihaittojen torjuntaan, ja Veikkauksen on jatkossa torjuttava haittoja aktiivisemmin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja