Mainos

Oulusta löytynyt useita kuolleita lintuja viikonlopun aikana

Viikonlopun lokkisaldo on pääasiassa tavallista innokkaamman etsinnän ansiota, sillä elävien lintujen sijasta viikonvaihteessa tarkkailtiin kuolleita lintuja

Oulusta on löydetty elokuussa yli sata kuollutta lokkia. Kuolleita lintuja on löydetty etenkin kuluneen viikonlopun aikana lähinnä Pyykkösjärven, Ruskon, Toppilansaaren ja kaupungin puistojen alueelta.

Linnuista on otettu näytteitä Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen Eelan Oulun alueyksikköön. Sen johtaja Antti Oksanen kertoo, että yksikköön on tullut ja on tulossa näytteitä myös muualta Suomesta, esimerkiksi Etelä-Suomesta, Kainuusta, Lapista ja Raahen seudulta.

Eela on ehtinyt tutkia yli sadasta oululaislinnusta noin parisenkymmentä. Toistaiseksi yhdestä näytteestä on löytynyt alustava lintuinfluenssaviruslöydös. Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti löydöksestä perjantaina.

Oksasen mukaan epäilty näyte on yhteisnäyte, johon oli kerätty kolmen harmaalokin näytteet. Vielä ei pystytä sanomaan, oliko mahdollinen lintuinfluenssaepäily yhdellä näistä lokeista vaiko kaikilla kolmella.

Oksanen kertoo, että pariltakymmeneltä tutkitulta lokilta löytyi erilaisia sieni-infektioita, loisia ja bakteeritartuntoja. Myös salmonellaa esiintyi varsin yleisesti. Tutkimuksissa paljastui, että kaikki linnut olivat kuolleet nääntymiseen. Lintuinfluenssaan viittaavia kudosmuutoksia ei löytynyt.

Oksasen mukaan nääntymisen syynä voi olla esimerkiksi se, että nuorille lokeille ei ole ollut tarjolla tarpeeksi ravintoa. Tämän lisäksi lintuihin iskeneet taudit ovat heikentäneet niitä niin, etteivät ne ole kyenneet keräämään tarvittavaa määrää ruokaa.

Lintuharrastajien mukaan määrässä ei ole mitään poikkeuksellista

Johtajan mukaan on vaikea sanoa, ovatko kuolleena löytyneet lokit poikkeuksellisen suuri määrä kuolleita lintuja. Hän kertoo, että tutkijat ovat aiemmin keskittyneet bongaamaan lähinnä eläviä lintuja.

Viikonlopun aikana kerääntynyt lokkisaldo onkin pääasiassa tavallista innokkaamman etsinnän ansiota. Elävien lintujen sijasta viikonvaihteessa kun tarkkailtiinkin kuolleita siivekkäitä.

-Sitä ei tiedetä, onko se (sata kuollutta lintua) enemmän kuin aikaisempina vuosina. Olemme olleet yhteydessä lintuharrastajiin, jotka ovat olleet sitä mieltä, ettei määrässä ole mitään poikkeuksellista. Ainahan kuolleita lokkeja on ollut, niitä vain ei ole koskaan aikaisemmin laskettu, Oksanen rauhoittelee.

Kuolleista lokeista on otettu Oulussa näytteet, jotka on lähetetty tutkimuksiin Eelan virologian tutkimusyksikköön Helsinkiin. Oksasen mukaan loppuja lokkeja lähetetään pääkaupunkiseudulle pitkin kuluvaa viikkoa sitä mukaa, kun näytteitä saadaan kerättyä.

Näytteet kerätään pääosin eläinlääkäreiden voimin. Oulun läänihallituksen sosiaali- ja terveysosasto kävi maanantaina läpi tilannetta ja suunnitteli, mitä näytteitä jatkossa tullaan ottamaan, mistä ne otetaan ja miten laajasti.

-Tänään ei vielä todennäköisesti suunnata mihinkään. Näytteitä otetaan tällä viikolla, mutta tarkempi aikataulu on vielä täysin avoinna, läänineläinlääkäri Hanna Lounela selittää.

16:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.