Mainos

Oulussa mielenosoitus ydinvoimaa vastaan

Reilut neljäsataa kansalaista on osoittanut mieltään Oulun Rotuaarilla Suomessa käynnissä olevia ydinvoimala- ja uraanikaivoshankkeita vastaan. Paikalle oli saapunut mielenosoittajia myös naapurimaista sekä Saksasta.

- Erityisesti pohjoisruotsalaiset ovat huolestuneita Simon ydinvoimalahankkeesta, ja he ovat täällä erityisesti siksi, Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo.

Ydinvoimalapäätösten lisäksi Suomen uraanikaivaushankkeet vaikuttavat koko Norrbottenin alueella, jossa sijaitsevat Ruotsin suurimmat uraanivarat.

Björklund tietää, että Suomen ydinvoima-asioita seurataan myös pohjoismaitten ulkopuolella hyvin tarkasti. Kolmannesta ydinvoimasta tehdyt päätökset linjaavat myös muiden maiden ydinvoimalahankkeita.

- Olkiluoto 3 on ensimmäisiä ydinvoimalahankkeita Tshernobylin onnettomuuden jälkeen. Se miten tämän hankkeen kanssa käy, siitä riippuu miten Euroopassa lähdetään rakentamaan lisäydinvoimaa, Björklund sanoo.

"Erittäin tehokasta lobbausta"

Pohjois-Suomessa Fennovoiman ydinvoimalahanke koskettaa Pyhäjokea sekä Meri-Lapissa Simoa. Pro-Hanhikiven sekä Ydinverkoston Meri-Lapin toimintaryhmän aktiivit Helena Maijala ja Pentti Myllyneva sanovat, että Fennovoima on lobannut kuntapäättäjiä "erittäin tehokkaasti".

- Kunnassahan tätä hanketta perustellaan työllisyysvaikutuksilla, mutta sehän on aivan eriasia ketkä työllistyvät. Tuskin ne ovat pyhäjokisia, Maijala sanoo.

Maijala kritisoi myös sitä, että Pyhäjoella ei ole saatu aikaan rakentavaa keskustelua päättäjien ja ydinvoimaa vastustavien kuntalaisten välillä. Hän kertoo, että vaadittua kansanäänestystä ei saatu, eikä kuntalaisten esittämiin kysymyksiin juuri vastata.

- Nyt saimme uuteen kunnanvaltuustoon meidän jäseniämme, joten tilanteen on muututtava, Maijala sanoo.

Janne Björklund muistuttaa, että kolmannen ydinvoimalan rakentaminen ei ole kiveen kirjoitettu. Hän viittaa Ylen ja Verkkoapilan tekemiin kyselytutkimuksiin, joiden mukaan suurin osa suomalaisista vastustaa ydinvoiman lisäkäyttöä.

- Ydinvoimanvastaista työtä kannattaa tehdä, jotta tämä vaarallinen lisärakentaminen saataisiin pysäytettyä, hän napauttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.