Oulun yliopiston protestoijat: Professorin turha tehdä sihteerin töitä

Oulun yliopiston väki on marssinut ulos työpaikaltaan. Aamupäivällä alkaneen mielenilmauksen syynä ovat tänään alkaneet yt-neuvottelut. Ulosmarssijat myös osoittivat aamupäivällä mieltään Oulun keskustan Rotuaarilla.

Yt-neuvottelut koskevat kaikkia yliopiston tukitehtäviä, mutta muutamissa yksiköissä mukana on myös opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Oulun yliopiston hallintojohtajan Hannu Pietilän mukaan mitään vaihtoehtoja ei suljeta pois ennen kuin yt-neuvottelut on saatu päätökseen.

- Talousarvio on 8-9 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tavoitteena on saada talous tasapainoon. Lähtökohtia on muun muassa se, että päällekkäisiä toimia pitää miettiä ja mahdollisesti yhdistellä niitä. Tämä voi merkitä työpaikan siirtoja tai henkilöstä vähentämistä, Pietilä linjaa.

Luottamusmies: Tästä ei hyvä seuraa

Oulun yliopiston henkilökuntayhdistyksen pääluottamusmies Raimo Tervola on huolissaan Yliopiston tulevaisuudesta.

- Yliopiston tulos on koko henkilöstön tulos, kaikkia meitä tarvitaan. Joitakin tarvitaan vähän enemmän ja joitakin vähän vähemmän, mutta meitä pitää olla sopivasti, jotta yliopisto toimii tehokkaasti. Nyt on käymässä niin, että tukitehtävissä olevia vähennetään ja nämä tehtävät siirtyvät opettajien ja tutkijoiden harteille. Sitä kautta yliopiston tulos tulee heikkenemään, ei saada tarpeeksi paljon tutkintoja ulos tai tutkimukset viivästyvät, Tervola sanoo.

Hänen mukaansa mielenilmauksen takana ovatkin kaikki yliopiston henkilöstöryhmät.

- Kaikki tietävät, että tästä ei ole hyviä seuraamuksia. Tutkinnoista ja tutkimuksen laadusta kilvoitellaan muutenkin, ja nyt ne kärsivät, kun ydinosaajille aletaan kasata tehtäviä, jotka muut osaavat tehdä paremmin. Turha on professorin alkaa sihteerin töitä tekemään, jos näin karrikoidaan, Tervola sanoo.

Palkkoihin menee viisi miljoonaa lisää

Hallintojohtaja Pietilän mukaan yliopiston talousongelmat johtuvat valtionosuuksien pienenemisestä mutta myös aiemmin sovituista kustannuseristä kuten palkankorotuksista.

- Yliopiston rahoitus on vähentynyt tänä vuonna noin 3,5 miljoonaa euroa viimevuotisesta. Siellä on myös kustannuseriä, jotka joudutaan kattamaan. Muun muassa palkankorotuksiin tarvitaan noin viisi miljoonaa euroa.

Henkilökunnan mielestä yliopistouudistusta valmisteltaessa vakuutettiin, että yliopistojen toimintaedellytykset varmistetaan ja uudistuksesta ei tule kielteisiä henkilöstövaikutuksia. Toisin kävi, sanoo pääluottamusmies Raimo Tervola.

- Rahasta on ollut pulaa pidemmän aikaa ja henkilöstöä on jo sopeutettu. Meille on sanottu, että muut yliopistot tulevat perässä. Mutta tässä onkin käynyt niin, että vaikka henkilöstöä on sopeutettu, me joudumme vielä pahempaan kurimukseen.

Oulun Yliopistossa on yhteensä noin 3000 työntekijä, heistä kaikkiaan 1600 yt-neuvottelujen piirissä.

Lue myös:

    Uusimmat