Mainos

Oulun varuskunta siirtyi historiaan

Oulun Hiukkavaaran varuskunta siirtyi lopullisesti historiaan tänään, kun puolustusministeriö ja Oulun kaupunki allekirjoittivat alueiden vaihtokirjan. Kaupunki sai yhteensä liki 1800 hehtaaria ja valtiolle tuli Sanginjoelta 115 hehtaarin alue.

Pohjan prikaati lakkautettiin vuodenvaihteessa. Tämän vuoksi varuskunnan harjoitusalueita ja rakennuksia on vapautunut muuhun käyttöön.

Kaupungin omistukseen tulee keskeinen osa kasarmialuetta. Siihen kuuluvat muun muassa sotilaskoti, toimiupseerikerho, kuntotalo, väestönsuoja ja varastoja. Alue on pinta-alaltaan 11,8 hehtaaria. Hiukkavaaran harjoitusalueesta valtio luovuttaa kaupungille runsaat 1700 hehtaaria. Lisäksi kaupungille tulee Soiluan 1,6 hehtaarin tila.

Puolustusministeriölle tulevasta Sanginjoen alueesta osa on jo aiemmin ollut vuokrattuna puolustusministeriöllä. Vaihtojen jälkeen valtiolle jää Hiukkavaarassa vielä 771 hehtaaria. Oulun kaupunki maksaa saamistaan alueista välirahaa 25 miljoonaa markkaa.

Vaihtokirjan mukaan osapuolet yhdessä hakevat vapautuville tiloille mahdollisimman hyödyllistä uuskäyttöä.

Sotilassairaala jo luovutettu

Puolustusministeriö on luovuttanut alueitaan ja rakennuksia erikseen jo aiemmin. Pohjan sotilassairaala ja maanpuolustusalueen esikunnan alue Lasareetinsaaressa menee Keuhkovammaliitolle. Se on ostanut myös suojellun 1880-luvulta peräisin olevan puukasarmialueen. Ne menevät Merikosken ammatillisen koulutuskeskuksen ja Merikosken kuntoutus- ja tutkimuskeskuksen käyttöön.

Pohjantien puoleinen kivikasarmialue siirtyy valtion kiinteistölaitokselle. Se aiotaan kunnostaa valtion toimistoiksi. Tälle alueelle tulee myös pohjoisen maanpuolustusalueen käyttöön jäävä kasarmi. Kaikkiaan Oulun kasarmialue on pinta-alaltaan 38 hehtaaria. Hiukkavaaran kasarmialue on alaltaan 2425 hehtaaria.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.