Mainos

Oulun seutu säästynyt toistaiseksi jänisrutolta

Jänisruttoalttiina pidetty Oulun seutu ja lähes koko läänin alue on ainakin toistaiseksi säästynyt ruttotapauksilta.

Eläinlääkinta- ja elintarvikelaitoksen Oulun aluelaboratorion johtaja Varpu Hirvelä-Kosken mukaan raportointia jäniskuolemista on jonkin verran ollut, mutta laboratorioon lähetetyissä näytteissä ei ole ollut ainakaan vielä mitään ruttoon viittaavaa. -Toistaiseksi ei ole yhtään tapausta, mutta tilanne voi elää päivittäin, Hirvelä-Koski sanoo.

Yleensä jänisruttotapaukset ovat tulleet esiin heinä-elokuun vaihteessa. Sitä ilmenee aina syksyn ensimmäisiin pakkasiin asti. -Meillä on ollut seitsemän vuoden välein sellaisia huippuja ja varsinkin parin viime vuoden aikana jänisruttoa on ollut paljon. Tämän vuoden tulosta ei vielä tiedetä. Ruton ilmeneminen on paljon säistä kiinni. Ilmeisesti siinä jonkinlainen sykli pelaa ja tiettyjen vuosien välein tapauksia tulee runsaasti. Se liittyy jollain lailla myös jäniskannan runsauteen, Varpu Hirvelä-Koski jatkaa.

Hänen mukaansa jäniskannan romahtaminen vaikuttaa selvästi myös jänisruton määrään. -Se laantuu ja tapauksia tulee esille selvästi vähemmän, hän sanoo.

Marjastajan kannattaa suojautua hyttysiltä

Hirvelä-Koski muistuttaa, että marjametsään lähtevien kannattaa suojautua tautia levittäviltä hyttysiltä. -Jos kuitenkin hyttynen pistää ja pistopaikka tulehtuu sekä tulee kuumetta, niin jänisruttoa voi jo hyvällä syyllä epäillä. Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen aluelaboratorion mukaan jänisrutto ei ole ihmiselle hengenvaarallinen. Lääkärissä kannattaa kuitenkin käydä jos hyttysen pisto aiheuttaa iholla turvotusta ja kuumeilua sekä pää- ja lihaskipua.

Oulun riistanhoitoyhdistyksestä muistutetaan, että kuolleisiin jäniksiin ei kannata paljain käsin kosketella, vaikka tauti ei suoraan jäniksestä ihmiseen tartukaan. Mikäli haluaa lähettää kuolleen jäniksen tutkimuksiin, niin se on pakattava hyvin esimerkiksi sanomalehteen tai pahviin. Metsästä tai puutarhasta löydetty pilaantunut eläin kannattaa laittaa vaikka muovisäkkiin ja peittää monttuun, riistanhoitoyhdistyksestä neuvotaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.