Mainos

Oulun seudun omakotitalokauppa yskii

Oulun seudun omakotitalokauppa sujuu MTV Uutisten selvityksen perusteella nihkeästi. Erityisen heikkoa kauppa näyttää olevan Oulun kaupungissa.

Kesäkuussa 2013 Oulun seudulla omakotitaloja oli esittelyssä 163. Näistä vuosi sitten esitellyistä kohteista on yhä myymättä 106 kappaletta eli 75 prosenttia.

Niistä 25 on toimituksen tietojen mukaan edelleen myynnissä.

Yhä myynnissä olevien talojen hinta on laskenut suurimmillaan useita kymmeniätuhansia euroja viime kesäkuun hinnasta.

Oulun seudulla omakotitalokauppa on käynyt parhaiten Kempeleessä, josta oli esittelyssä vuosi sitten kesäkuussa 16 omakotitaloa. Niistä 12 on kiinteistörekisterin mukaan myyty.

Oulun kaupungin sisällä omakotitaloja oli esittelyssä 118, ja niistä 70 prosenttia jäi myymättä. Oulun kaupunkiin liitettiin viime vuoden alussa Haukiputaan, Kiimingin, Oulunsalon ja Yli-Iin kunnat.

Nokia heijastuu talokauppaan

Alan ammattilaisen mukaan kyse on usein väärästä hinnoittelusta, jos talo jää myymättä. 

– Kysyntään nähden lievää ylitarjontaa voi olla havaittavissa, mutta ratkaisevaa on se, vastaako tuote oikeasti sille asetettua hintalappua, sanoo myyntineuvottelija Tuomo Karhumaa Aurea Kodit Oy:stä.

Oulussa omakotitalojen kauppaan ovat vaikuttaneet Nokian irtisanomiset, jotka heijastuvat koko seudun ICT-sektoriin. Moni on etsinyt töitä toisilta paikkakunnilta.

Vuosi sitten esitellyistä 163:sta omakotitalosta on Oulun seudulla myyty 57. Myyntihinta on ollut keskimäärin 9 prosenttia pyyntihintaa alempi. Tämä on maan keskiarvoa vähemmän. Toisin sanoen, vaikka kauppa on Oulussa kohtuullisen vaisua, se ei näy talojen hintojen romahtamisena.

- Kyllähän kiinteistön arvo säilyy. Ei ole syytä laskeakaan, mikäli ei ole jokin pakottava syy päästä eroon asunnosta, sanoo Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Antti Tuomaala.

Moni jää asumaan taloa itse ellei kauppa käy. On myös mahdollista, että myyjälle tarjotaan kauppahinnaksi alempaa hintaa kuin se, minkä myyjä itse on talosta maksanut.

- Toisinaan voi tulla yllätyksenäkin, mikä hintataso on tänä päivänä, Tuomaala sanoo.

Remontointi ei kiinnosta

Remonttikuntoiset omakotitalot eivät tällä hetkellä liiku, vaikka niiden sijainti olisi hyvä. Ostajat haluavat helpon kodin. Pitkään myyntiaikaan saavat varautua myös ne, joilla on myynnissä tavanomaista suurempi omakotitalo.

Kaikki talot kuitenkin myydään joskus, sanovat välittäjät.

- Asuntokauppaa Oulussa piristäisi minusta usko siihen, että tämä on kehittyvä alue ja täällä meillä on töitä, sanoo Karhumaa.

Hänen mukaansa myös kaupassa on näkynyt jo piristymisen merkkejä.

Oulun seutu

taloja163
myyty 57 
myymättä 106 
yhä myynnissä  25


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.