Mainos

Oulun puukottaja käskytettiin maahan

Oulun epäilty koulupuukottaja oli helmikuussa uhannut ampua silloisen koulunsa oppilaita.

Poliisi kuulusteli tuolloin poikaa, joka kertoi nettikirjoitusten olevan ajattelemattomuutta.

Tieto uhkauksesta ei kulkenut 16-vuotiaan pojan silloiselle koululle. Samoin pojan nykyinen koulu oli asiasta tietämätön. Poliisi ja lastensuojeluviranomaiset eivät myöskään ilmoittaneet uhkauksesta Oulun kaupungin turvallisuusjohtamisen ryhmälle.

Ryhmä perustettiin Suomen kouluampumisten jälkeen takaamaan oppilaiden turvallisuus Oulussa, kertoo sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä..

Tiedonkulun ongelmat selvitetään

Penttilän mukaan poliisin kanssa on sovittu, että vastaavissa tapauksissa tieto tulee heti turvallisuusjohtamisen ryhmälle. Pojan koulujen rehtorit ja turvallisuusryhmä saivat tiedon pojan aiemmasta uhkauksesta kuitenkin vasta torstaina.

– Ei siis ole ollut mitään edellytyksiä tiedonvaihtoon, Penttilä vahvistaa.

Penttilän mukaan poikaa olisi tappouhkauksen tekemisen takia autettu ja seurattu.

Rikoskomisario Petri Savela Oulun poliisilaitokselta sanoo, että tiedonkulun ongelmat aiotaan selvittää. Savela pitää mahdollisena, että helmikuinen uhkailu on saatettu tulkita vaarattomaksi ja että ilmoitus olisi jätetty tekemättä siitä syystä.

En pysty varmaksi sanomaan tästä yksittäisestä tapauksesta.

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta sanoi tiedotustilaisuudessa, että poliisi suhtautuu jokaiseen tapaukseen vakavasti.

– Pääsääntöisesti tieto menee myös kouluun.

Hänen mukaan uhkailijoiden elämää on mahdotonta seurata koko ajan.

Uhrien tila vakaa

Karnarannan mukaan poliisin tietoon ei ole tullut, että epäilty olisi uhannut torstain puukotuksillaan etukäteen. Kolmea koulussa opiskelevaa tyttöä ja oppilaitoksen vahtimestaria puukotettiin lounasaikaan koulun ruokalassa ja aulassa.

Pojan otti kiinni toinen vahtimestari ja koulun ulkopuolinen henkilö. He olivat käskyttäneet pojan maahan, kertoo Savela.

Oulun seudun ammattiopiston rehtori Saija Niemelä-Pentti kertoo, että ruokalassa oli tapahtuma-aikaan satoja opiskelijoita.

Poliisi kertoi päivällä, että uhrien vammat ovat vakavat. Alkuillasta lääkäri Matti Martikainen sanoi, että kaikkien uhrien tila on vakaa.

Poikaa epäillään neljästä murhan yrityksestä. Poliisi kertoo, että häntä aiotaan esittää vangittavaksi.

– Tekoväline on ollut 20 senttimetrin terällä varustettu keittiöveitsi, joka on ollut kauttaaltaan veressä, kun poliisi on sen löytänyt, Savela sanoo.

Epäillyltä löytyi myös kaksi muuta puukkoa ja kommandopipo. Tämä antaa syyn epäillä puukotuksen suunnitelmallisuutta.

Motiivi jäi vielä epäselväksi. Savelan mukaan epäilty on kertonut, että teolle oli useita syitä.

Syrjäänvetäytynyt poika

Opiskelijoita ja vanhempia on informoitu taphtumien jälkeen, kertoo Niemelä-Pentti. Opiskelijat palaavat kouluun perjantaina, ja heille tarjotaan kriisiapua.

Yksikönjohtaja Reijo Haapalahden mukaan epäilty on syrjäänvetäytyvä ja hiljainen. Hänellä ei ole tietoa siitä, että poika olisi koulukiusattu, mutta ei pidä sitä mahdottomana.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.