Mainos

Oulun poliisi joutunut vakavan väkivallan kohteeksi poikkeuksellisen usein – jo viisi murhan yritystä tänä vuonna

Oulun poliisi on kesän aikana joutunut vakavan väkivallan kohteeksi aikaisempaa useammin. Kaikkein vakavimmissa tilanteissa poliisia on yritetty estää hoitamasta virkatehtävää käyttämällä niin voimakasta väkivaltaa, että tapahtuneesta on kirjattu rikosilmoitus rikosnimikkeellä murhan yritys.

Vuonna 2016 vastaavia tapauksia ei ollut Oulun poliisilaitoksen alueella yhtään. Vuonna 2015 puolestaan tapauksia oli yksi. Tänä vuonna peräti viisi poliisimiestä on joutunut näin vakavan väkivallan kohteeksi.

– Näin vakavien tapausten kasaantumisen kuluneelle kesälle, parin kuukauden ajalle on poikkeuksellista. Toivon todella, että kyse on enemmänkin sattumasta kuin siitä, että tämänkaltainen voimakas väkivaltainen käyttäytyminen poliisia kohtaan olisi lisääntymässä, sanoo apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta

Vuoden 2015 tammikuussa poliisia lyötiin kiinniottotilanteessa kirveellä päähän. Vakavammalta vammalta selvittiin poliisimiehen päässä olleen suojakypärän ansiosta.

Tämän vuoden kesäkuussa mies yritti ampua kiinniottoa suorittanutta poliisipartiota haulikolla. Ladattuun haulikkoon tuli syöttöhäiriö, jonka ansiosta vakavilta seurauksilta vältyttiin.

Elokuun alkupuolella mies löi kiinniottotilanteessa kahta poliisimiestä useita kertoja veitsellä pään alueelle. Elokuun loppupuolella mies yritti kovalla ylinopeudella kuljettamallaan ajoneuvolla törmätä takaa-ajotilanteessa hänen pysäyttämisekseen piikkimattoa ajoradalle asentaneeseen poliisimieheen.

– Väkivallan kohdentaminen virkatehtäviä hoitaviin poliisimiehiin on huolestuttava ilmiö, joka meidän on otettava koulutuksessa ja kaikessa toiminnassamme huomioon. Kysymys on ehdottomasti poliisimiesten työturvallisuudesta, johon suhtaudumme äärimmäisen vakavasti, painottaa Karnaranta.

Kaikki tapaukset ovat tapahtuneet Oulussa. Vuoden 2015 tapausta lukuun ottamatta rikoksesta epäillyt ovat suomalaisia miehiä. Tämän vuoden tapaukset ovat tutkinnassa Lapin poliisilaitoksessa, joka vastaa niiden tiedottamisesta.

– Todettakoon yleisellä tasolla, että tällaisiin tekoihin liittyvät pääsääntöisesti aina alkoholi, muut päihteet ja huumeet tai mielenterveysongelmat tai kaikki yhdessä, Karnaranta lisää.

Vuoden 2017 aikana Oulun edellä kerrottujen tapausten lisäksi muualla maassa ei ole kirjattu tapahtuneeksi yhtään poliisiin kohdistunutta murhan yritystä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.