Mainos

Oulun lastenelokuvafestivaaleilla kovatasoinen ohjelmisto

Kansainväliset lastenelokuvajuhlat tuikkivat taas kirkkaasti kaamoksen keskeltä Oulusta. Järjestyksessään 18. festivaali alkoi tänään, ja tapahtuma kestää koko viikon.
-Vuosituhannen viimeinen festivaali juhlii millenniumia esittämällä laajan ja taiteellisesti korkeatasoisen katsauksen maailman lastenelokuvaan, festivaalin johtaja Pentti Kejonen luonnehti.

Oulun festivaali on hänen mukaansa tänä vuonna mukana useassa eri hankkeessa, jotka konkreettisesti liittyvät lapsiin ja lastenelokuvaan. Festivaalin avajaiselokuvana nähtiin amerikkalainen Brad Birdin ohjaama piirroselokuva Rautajätti. Elokuva nähtiin nyt ensi kertaa Suomessa. Myös tapahtuman päätöselokuva on ensikertalainen Suomessa. Se on jouluinen satu ja nimeltään Nunnu-nallen seikkailu.

Festivaaliin kuuluu perinteinen kilpailusarja. Tänä vuonna siinä nähdään kaikkiaan 13 pitkää elokuvaa. Kilpailun pääpalkinto on Sanna Koiviston tähtipoika-patsas ja 3000 ecua. Lapsituomaristo antaa palkinnon parhaan elokuvan ohjaajalle. Myös kansainvälinen CIFEJ-tuomaristo jakaa oman palkintonsa. Tuomariston jäsenet ovat Ranskan Laonin lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin taiteellinen johtaja Florence Dupont, Oulun kaupunginteatterin johtaja Maarit Pyökäri ja ruotsalainen ohjaaja Christer Engberg.

Pakolaisuutta, kiusaamista ja kukkaislapsia

Laaja erikoissarja tarjoaa mm. kolme elokuvaa Iranista. Sarjan suomalaisfilmi on Matti Ijäksen ohjaama Sokkotanssi. Maahanmuuttoa ja pakolaisuutta pohditaan festivaalin seminaarissa. Siihen liittyen esitetään kolme elokuvaa, joista yksi on Christope Ruggian ohjaama Chaaban poika. Tämä monikertaisesti palkittu kasvukuvaus kertoo Algerian pakolaisten elämästä Chaaban asuinalueella Ranskassa.

Viikon ulkomaalaisia ohjaajavieraita ovat algerialaissyntyinen Nasser Bakhti ja ruotsalainen Christer Engberg. Bakhti on kirjoittanut ja ohjannut dokumentteja Britannian, Ranskan ja Sveitsin televisiolle. Oulussa nähdään hänen ensimmäinen näytelmäelokuvansa Pelon hiljaisuus. Se kertoo 14-vuotiaasta tytöstä, joka joutuu päivittäin kiusaamisen kohteeksi.
Christer Engbergin tuotannosta nähdään filmi Elämänjano. Sen antama kuva vuosikymmenten takaisesta hippikulttuurista kylmässä Pohjolassa poikkeaa yleisestä käsityksestä kukkaisnuorten elämästä. Engbergillä ja suomalaisohjaaja Heikki Kujanpäällä on suunnitteilla yhteinen koko perheen elokuva Lautta. Tekijät kertovat tästä viime sotiin liittyvästä elokuvasta festivaalilla tarkemmin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.