Oulun itsemurhakohu: Hoitotakuu vaikeuttanut hoitoon pääsyä

Valtavia eroja myös muualla 2:32

Potilaan pitäisi päästä hoitotakuun ansiosta helpommin hoitoon. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Väestön kokoon suhteutettuna Oulussa menetetään itsemurhien takia elinvuosia 1,5 kertaa enemmän kuin muissa kaupungeisssa.

- Meillä on iso nuorisotyöttömyys. Ouluun tulee paljon muualta lapsiperheitä. Kriisikeskuksessa näemme, että täällä on paljon parisuhdeongelmaa. Täällä on myös paljon luonnollisten tukiverkkojen puuttumista, kertoo johtaja Tiina Pouta Oulun kriisikeskuksesta.  

Kaupungin hallinnossa myönnetään, että hoitotakuu itsessään on vaikeuttanut hoitoon pääsyä.

- Hoitotakuukriteeristöhän tuli vuonna 2005 voimaan, ja ennen sitä meillä oli aivan vapaa pääsy mielenterveyspalveluihin ilman mitään suurempia kynnyksiä. Kyllä ruuhkautuminen alkoi vuosikymmenen puolivälistä eteenpäin, sanoo palvelupäällikkö Kari Ruonala

Tämä tuskin oli hoitotakuun tarkoitus, mutta lopputulos oli se, että palvelut eriarvoistivat. 

- Hoitotakuukriteereiden myötä ainakin Oulussa alettiin karsia hoitoonlähetetyistä ne, joilla oli lievempiä oireita. Tämä sinällään oli hoitotakuun mukaista toimintaa, mutta johti palveluiden polarisoitumiseen niin, ettei yhteinen hoitojatkumo perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä ei enää toiminut, palvelupäällikkö jatkaa.

Pohjoisessa sairastetaan enemmän

Ruonala näkee myös muita syitä itsemurha-alttiudelle seudulla. 

- Oulussa sairastetaan noin 30 prosenttia enemmän kuin muissa suurissa kaupungeissa. Samoin psykoosien sairastamisaste on samaa luokkaa. Me olemme myös tosi voimakas muuttoliikkeen kohde. Täällä koetaan juurettomuutta, mikä saattaa selittää tätä asiaa, Ruonala jatkaa. 

Kriisikeskuksen Pouta toivoo matalan kynnyksiä palveluja.

- Niitä tarvittaisiin paljon, paljon enemmän. Voisi asioida nimettömänä ilman lähetteitä, Pouta pyytää. 

Poudan mukaan jonoja julkisiin palveluihin riittää. Pouta muistuttaa, että alueella saatta olla myös tavallista korkeampi kynnys hakeutua palveluihin. Ruonalan mukaan tilanne on mennyt parempaan suuntaan, mutta vielä palvelut eivät ole läheskään riittävällä tasolla. 

Lue myös:

    Uusimmat