Mainos

Oululaislääkärille tunnustusta

Lastentautien erikoislääkäri Matti Nuutinen Oulun yliopistosairaalasta on saanut tunnustuksen työstään elinsiirtolasten hyväksi. Tunnustus on taulu, joka on tullut lasten vanhemmilta.

Munuais- siirtopotilaiden liiton lapsijaoston puheenjohtajan Lea Kohomäen mukaan Nuutinen on onnistunut luomaan turvallisen hoitosuhteen sairaalan ja perheiden välille. Nuutisen panos yhteistyön kehittämisessä eri sairaaloiden välillä on ollut myös merkittävä. Lasten elinsiirrot ovat osa yliopistosairaaloiden elämää, vaikka itse siirtoleikkaukset tehdään Helsingissä.

Lapsille on tehty Suomessa tähän mennessä kaikkiaan 102 munuaisensiirtoleikkausta. Maksan on saanut 55 lasta ja sydämen 30. Yleisin syy siirtoleikkauksiin ovat synnynnäiset viat. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

-On elämän lottopeliä, kuinka nopeasti sopiva luovuttaja löytyy, Nuutinen sanoo. Joku voi saada uuden munuaisen viikossa, joku joutuu odottamaan kolme vuotta.

Lapselle voidaan siirtää aikuisen munuainen tai osa aikuisen maksaa. Sen sijaan lapselle tarvitaan lapsen sydän. Munuais- ja siirtopotilaiden liitto kampanjoi elintestamentin puolesta. Elintestamenttikorttia saa mm. apteekeista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.