Mainos

Oululaislääkäri: Rokotusten ohjeet surkeat

Oululaislääkäri pitää kuntien saamia ohjeistuksia sikainfluenssarokotuksista surkeina. Ylilääkäri Päivi Hirsso katsoo, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antama ohjeistus on ollut ristiriitaista.

Kuntia on välillä kehotettu rokottamaan eri ryhmiä limittäin. Toisaalta on käynyt käsky, jonka mukaan määrätystä rokotusjärjestyksestä ei saa poiketa.

Hirsso arvostelee myös riskiryhmäjaottelua. Hänen mukaansa tarkkoja valtakunnallisia linjauksia ei ole tehty siitä, ketkä kuuluvat riskiryhmiin.

Oulussa rokotettiin tänään sikainfluenssan riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä kolmella terveysasemalla. Terveysasemien eteen syntyi heti aamusta satojen metrien jonot, ja rokotusta joutui odottamaan tuntikausia.

Jonottamaan joutuneet oululaiset kritisoivatkin ankarasti rokotusten käytännön organisointia

Turussa satojen ihmisten rokotusjono

Turussa tänään annetut sikainfluenssarokotukset synnyttivät satojen ihmisten jonon.

Mäntymäen terveysasemalla rokotettiin riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä aamuyhdeksästä kello 13:een saakka. Vartijat päästivät ihmisiä ovesta sisälle kymmenen hengen ryhmissä. Ongelmia tai levottomuuksia ei tullut tietoon, kertoi tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila iltapäivällä.

Turkuun saatiin 6 000 annosta rokotetta torstaina. Marttilan mukaan suunnittelu on hankalaa, koska rokotteiden tulosta ei tiedä etukäteen.

- Jos rokote-erän saamisesta olisi ollut tieto, niin ihmisiä olisi voitu rokottaa hieman nopeammassa tahdissa, hän sanoo.

Marttila kertoo ymmärtävänsä rokotusten prioriteettijärjestyksen, koska rokotetta on niin vähän.

- Joustoa ja tilannesilmää kuitenkin kaivattaisiin. Turussa oli tarkoitus rokottaa päiväkotilapset, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tyrmäsi aikeen. Ajatus oli, että epidemiaa olisi saatu tällä tavoin hillittyä, huomauttaa Marttila.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Katso Ari Kettusen juttu Oulusta (Seitsemän uutiset 7.11.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.