Mainos

Oulu siirsi päätöstä energiaäänestyksestä

Järjestetäänkö Oulussa omasta energialaitoksesta kunnallinen kansanäänestys vai ei? Siinä visainen kysymys, johon kaupunginvaltuusto otti aikalisän tänään kokouksessaan. Se päätti kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti, että äänestyksestä päätetään vasta sitten, kun maakunnallisen energiayhtiön muodostamista koskevat selvitykset on tehty.

Energialaitosta koskeva väliraportti on määrä valmistua maaliskuun puolivälissä. Koko valmistelutyö on näillä näkymin tehty toukokuun loppuun mennessä.

Valtuusto on saanut aloitteen neuvoa-antavan kunnallisen kansanäänestyksen toimittamisesta. Aloitteentekijöitä on runsaat 5300. Tämä on tarvittava määrä siihen, että valtuuston pitäisi päättää kansanäänestyksestä viipymättä.

Aloitteessa toivotaan, että kansa saisi sanoa kantansa asiaan Oulun päivien yhteydessä eli 5. syyskuuta. Äänestäjien tulisi tuolloin valita, haluavatko he jatkaa Oulun Energian toimintaa kaupungin omana laitoksena vai toivovatko he uutta energiayhtiötä, jossa Oulu olisi osakkaana. Äänestäjä myös voisi olla ottamatta kantaa kumpaankaan vaihtoehtoon.

Kaupunginvaltuuston mukaan kansanäänestyksestä päätetään selvitysten jälkeen mutta kuitenkin viimeistään kesäkuussa. Jos kansanäänestykseen päädytään, se toimitetaan ensi syyskuussa. Osa valtuutetuista vaati kaupunginvaltuustoa päättämään samantien, että äänestys Oulun Energian kunnallisena liikelaitoksena säilyttämisestä järjestetään 19. syyskuuta. Esityksen mukaan muista vaaleja koskevista menettelytavoista päätettäisiin kesäkuun kokouksessa.

Asiasta äänestettiin ja kaupunginhallituksen esitys tuli päätökseksi numeroin 42-17. Maakunnallisen energiayhtiön perustamisen selvitystyössä mukana olevat sitoutuivat tammikuun lopulla selvittämään Oulun Energian, Revon Sähkö Oy:n ja Vieska Energia Oy:n yhdistämisen laajaksi maakunnalliseksi energiayhtiöksi.

Sopimuksen allekirjoittivat Alavieskan, Kalajoen, Piippolan, Haapajärven, Nivalan, Oulaisten, Oulun, Raahen ja Ylivieskan edustajat. Jos maakunnallinen energiayhtiö toteutuu, se olisi yksi Suomen suurimpia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.