Oulu pyrkii katutaiteen pioneeriksi

Suomessa on herätty katutaiteen mahdollisuuksiin. Ongelmia ei enää yritetä ratkaista vain töitä pesemällä ja tekijöitä rankaisemalla, vaan katutaiteelle on luotu ilmaisia, avoimia tiloja.

Ajatuksena on, että kun tarjolla on vapaasti maalattavaa seinää, töhriminen vähenee ja laadukkaat teokset lisääntyvät.

– Joskus raja töhryn ja taiteen välillä voi olla ainakin ulkopuolisen silmin häilyvä, myöntää Petteri Parhi. Hän vetää uudenlaista katutaidehanketta Oulussa.

Monissa kaupungeissa on viime vuosina hankittu katutaidetta vähän taulujen ja patsaiden tapaan – tilaustöinä. Esimerkiksi Porissa ja Lahdessa kaupunki tekee yhteistyötä katutaiteilijoiden kanssa.

Nyt yhteistyöhön perustuvaa toimintamallia lanseerataan Oulussa. Tavoitteena on, että vuonna 2020 Oulu tunnetaan Suomen rikkaimmasta katutaiteesta. Hankkeen tuloksena on jo syntynyt vapaa graffitiseinä ja valmiita teoksia keskusta-alueelle. Kaupunki on luvannut hankkeelle noin kymmenen paikkaa, jotka ovat enimmäkseen kevyen liikenteen väyliä.

Kuvittaja katutaiteilijana

Yksi taiteilijoista on kuvittajana ja art directorina työskentelevä Veera Komulainen. Hänen teoksensa valmistuu pian historiallisen Linnansaaren alikulkukäytävän seinään.

– Kuvittajana olen haaveillut, että pääsisin toteuttamaan jotain urbaaniin kaupunkikuvaan kuuluvaa, Komulainen kertoo.

Päivätyönsä ohella Komulainen on tehnyt taidegrafiikkaa. Hän kuvailee tyyliään naivistiseksi ja katutaidetta ikään kuin tilaustyön ja oman taiteen välimuodoksi. Se on myös oiva tapa markkinoida itseään taiteilijana.

– Katutaiteessa on otettava huomioon kohderyhmä ja ympäristö, mutta samalla siinä pääsee toteuttamaan omia ajatuksiaan.

Petteri Parhi kertoo pyrkineensä valitsemaan mukaan keskenään erilaisia taiteilijoita, jotta katutaiteeseen liittyvät ennakkoluulot hälvenisivät. Osa taiteilijoista on ilmoittautunut projektiin itse, osaa Parhi on pyytänyt osallistumaan.

Rahallista tukea hankkeella on vähänlaisesti, mutta kaupunki on tarjonnut taiteilijoiden käyttöön esimerkiksi suojavarusteita. Muutamalta yksityiseltä sponsorilta on saatu lahjoituksena maaleja.

– Jos taiteilijalla on hyvä idea ja mahdollisuus hankkia materiaalit itse, estettä työn toteuttamiselle ei oikeastaan ole.


Lue myös:

    Uusimmat