Mainos

Otsonikato lisää yhä UV-säteilyä

Keväiset ultravioletin säteilyn annokset saattavat olla pohjoisilla ja eteläisillä napa-alueilla 10-20 vuoden kuluttua kaksinkertaiset verrattuna 1980-luvun alun tasoon, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Petteri Taalas. Ilmatieteen laitoksen Sodankylän observatorion 50-vuotisjuhlaseminaarissa eilen puhunut Taalas sanoi, että uv-säteily voimistuisi vahvasti myös Suomen yläpuolella. Kasvavalla uv-altistuksella voi olla jopa merkittävää vaikutusta ihmisiin ja vesiekosysteemeihin, hän arvioi. Ilmatieteen laitos on johtanut EU:n rahoittamaa pohjoisten alueiden uv-säteilyä selvittävää hanketta.

Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa tehtyjen havaintojen perusteella on laskettu, että säteily on voimistunut vuositasolla 10-20 prosenttia sitten 1970-luvun. Taalaksen mukaan voimistumisen pääsyynä pidetään otsonin vähenemistä stratosfäärissä. Arviot uv-säteilyn kaksinkertaistumisesta pohjaavatkin paljolti laskelmiin otsonikadon kehittymisestä. Seminaarissa esitellään myös ruotsalaista SWECLIM-ohjelmaa, joka tutkii ilmastonmuutosta Pohjois-Euroopassa. Tavoitteena ovat mm. esimerkit siitä, millaiseksi alueellinen ilmasto voi kehittyä 50-100 vuodessa. Uusien laskelmien mukaan Pohjoismaissa ilmaston muutos saattaa nostaa vuosikeskilämpötiloja 3-3,5 astetta. Talvella muutos on voimakkaampi kuin kesällä ja vaihtelua on myös alueittain.

Kylmän tutkijaksi

Observatorion juhlapäivä on tänään, jolloin tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Sodankylän Ilmala toteutti ensimmäisen ylemmän ilmakehän luotauksensa. Observatoriosta on kehittynyt tärkeä pohjoisen ilmakehän asiantuntija, joka saa havaintonsa yhä enemmän avaruudesta, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Erkki Jatila. Laitos osallistuu mm. Euroopan avaruusjärjestön Esan ympäristösatelliitin otsoni-instrumentin rakentamiseen. ENVISAT-satelliitti ammutaan radalleen vuoden 2000 marraskuussa ja sen tuottamaa otsonidataa käsitellään myös Ilmalassa. Tämän FIN-CoPAC-hankkeen noin miljoona markkaa maksavat tietokoneet asennetaan Ilmalaan ensi keväänä, kertoo Jatila. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.