Mainos

Osuustoiminnallisten yritysten voitoista neljännes omistajille

Osuustoiminnalliset yritykset palauttivat viime vuonna jäsenomistajille neljänneksen tuloksestaan, yhteensä yli kaksi miljardia markkaa. Tehokkaintuloksenjakaja oli S-ryhmä, joka palautti asiakasomistajilleen kuukausittaisina bonuksina yhteensä 489 miljoonaa markkaa. Yhdessä osuuspääoman koron kanssa summa nousi 40 prosenttiin S-ryhmän tuloksesta, ilmenee Pellervo-seuran Osuustoiminta-lehden keräämistä tiedoista.

Viime vuosi oli osuustoiminnallisille yrityksille hyvä, sillä niiden yhteenlaskettu nettotulos melkein tuplaantui lähes 10 miljardiin markkaan. Varsinkin Metsäliitto, osuuspankit, paikallisosuuspankit ja S-ryhmä petrasivat yhä tahtiaan. Kaikilla ei tosin mennyt yhtä hyvin, raskaimmat tappiot kirjasivat Karjaportti ja Milka.

Myös osuustoiminnallisten yritysten yhteenlaskettu jäsenmäärä kasvoi viime vuonna. Kasvua oli yli yhdeksän prosenttia. Suhteessa eniten jäsenmäärät kohosivat Lähivakuutus-ryhmällä ja S-ryhmällä, molemmilla 12 prosenttia. Myös Osuuspankkiryhmässä jäsenten määrä lisääntyi melkein 10 prosenttia ja paikallisosuuspankeilla melkein 9 prosenttia.

Pellervon teettämässä tutkimuksessa 60 prosenttia suomalaisista kertoi olevansa ainakin yhden osuuskunnan jäsen. Eniten eli keskimäärin 3,2 jäsenyyttä on maanviljelijöillä ja yhteensä osuustoiminnan jäsenyyksiä on 5,2 miljoonaa. Laskussa jäsenmäärä on viime vuosina ollut maatalousosuustoiminnassa eli meijereissä, lihataloissa, munapakkaamoissa ja kotieläinjalostuksessa.

Myös uusia osuuskuntia perustetaan edelleen uutterasti, tämän vuoden alkupuolella keskimäärin kymmenen kappaletta kuukaudessa. Tahti on kuitenkin laantunut vuosista 1997-98, jolloin uusosuuskuntia syntyi kuukausittain noin 20.

Uusosuuskuntia on parin viime vuoden aikana perustettu vilkkaimmin kulttuuri-, kustannus- ja viestintäalalle, markkinointiin sekä työ-, palvelu- ja asiantuntijapalvelujen tarjontaan. Uusia osuuskuntia on syntynyt myös sosiaali- ja terveysalalle sekä matkailuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.