Mainos

Osuuspankkiryhmän hyvä tuloskehitys jatkui

Osuuspankit ovat jatkaneet alkuvuoden hyvää tuloskehitystään. Ryhmän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden liikevoitto kohosi 1,2 miljardiin markkaan, kun se viime vuonna vastaavana aikana oli noin 743 miljoonaa markkaa.

Pankkiryhmän mukaan lähes 60 prosentin tulosparannuksen takana on rahoituskatteen ja muiden tuottojen kasvu sekä luottotappioiden väheneminen. Op-ryhmällä oli alkuvuonna luottotappioita 317 miljoonaa markkaa eli lähes 40 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Tappiota tekevien yksiköiden määrä on vähentynyt kolmeen, ja suurin niistä on omaisuudenhoitopankki Realum. Osuuspankit uskovat myönteisen kehityssuunnan jatkuvan loppuvuonna, jos kansantalouteen ei tule merkittäviä häiriöitä. Mitään suunnattomia tulosvisioita ei kuitenkaan haluta lietsoa. -Vaikka luottotappiot pyritään kirjaamaan tasaisesti, vuosirytmi on sellainen, että loppuvuodesta niitä saattaa tulla enemmän, muistuttaa pääjohtaja Antti Tanskanen.

Antolainaus varovaista

Pankkiryhmässä alkuvuoden tulos herättää hyminää, sillä peruspankkitoimintaa rasittavat luottotappiot on saatu painetuksi alaspäin, vakavaraisuus on säilynyt ennallaan ja rahoituskate on kasvanut viime vuodesta kuutisen prosenttia. -Tulos on varsin sopiva tämän kokoiselle pankkiryhmälle, Tanskanen kiittelee. Osuuspankit eivät ole lähteneet nousukauden myötä yltyvään lainakilpaan mukaan aivan yhtä vauhdikkaasti kuin kilpailijansa. Osuuspankkileirissä markkamääräinen antolainaus on lisääntynyt vuodessa 4,4 prosenttia, kun koko pankkikentässä luku on noin 5,2 prosenttia.

Uusien luottojen marginaalit pienenivät alkuvuonna myös osuuspankeissa, mutta vaikutus rahoituskatteeseen jäi vielä vähäiseksi. Tanskasen mukaan luottomarkkinoille on haluttu lähteä tietoisesti kilpailijoita rauhallisemmin, sillä pankissa on haluttu pitää kiinni omista lainanantoperiaatteista. -Luottokehityksen täytyy vastata kansantalouden yleistä kehitystä, Tanskanen korostaa.

Konttoreita karsittu yhä

Osuuspankkiryhmällä oli kesäkuussa kaikkiaan 736 konttoria eli yhdeksän konttoria vähemmän kuin vuodenvaihteessa. Automarkettien yhteyteen on keväällä avattu muutama uusi palvelupiste ja myös maksuautomaattien määrä lisääntyi hieman. Pankkien henkilökunta on vähentynyt vuodenvaihteesta runsaat 160 henkilöä. Tanskasen mukaan henkilöstön määrä vähenee myös jatkossa "maltillisesti".

Pankkitoimintaa ollaan ohjaamassa entistä sähköisempään muotoon, sillä puhelinpalvelusopimusten määrä kasvoi viime vuodenvaihteesta lähes neljänneksen 255000:een. Päätepalvelusopimusten määrä lisääntyi 40 prosenttia 134000:een. Yli puolet päätepalveluyhteyksistä otetaan internetin kautta. Pankin asiakasmäärä on lisääntynyt vuodenvaihteesta vajaan prosentin. Osuuspankkiryhmällä oli kesäkuun lopussa aktiivisia asiakkaita kaikkiaan 2,1 miljoonaa. Pankin markkatalletukset lisääntyivät vuodenvaihteesta miljardilla 91 miljardiin markkaan.

OKO:n voitto 258 miljoonaa

Osuuspankkiryhmän keskuspankki OKO tytäryhtiöineen teki alkuvuonna 258 miljoonan markan liikevoiton. Tulos on 84 miljoonaa parempi kuin viimevuotinen 174 miljoonan markan tulos. -Karkeasti voidaan sanoa, että tulosparannuksessa luottotappioiden vähenemisen osuus on 50 miljoonaa ja tuotot ovat kasvaneet 30 miljoonan markan verran, kuvaa toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen. Myös OKO-konsernissa tuloskehitykseen ollaan tyytyväisiä. OKO uskoo voivansa saavuttaa viimevuotista selvästi paremman tuloksen, jos liiketoimintaympäristössä ei tapahdu odottamattomia muutoksia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.