Mainos

Osuuspankkien yhteistyön ratkaiseva kokoussarja alkoi

Osuuspankkien yhteistyön tiivistämisen ratkaiseva kokoussarja alkoi illalla Keuruulta. Keuruun Osuuspankin osuuskunta päätti kokouksessaan yksimielisesti, että pankki ei liity Osuuspankkikeskus OPK-osuuskunnan jäseneksi. Keuruun osuuspankki on ollut näkyvästi uudistusta vastustavassa pankkiryhmässä.

Kukin lähes 300 osuuspankista päättää kevään aikana kantansa yhteistyön tiivistämiseen. Pyrkimys on, että pankit tekisivät ratkaisunsa viimeistään huhtikuun alkupuolella.

Kokouksissa uudistuksen taakse on saatava kaksi kolmasosaa äänistä. Näiden kokousten jälkeen Osuuspankkien keskusliiton OKL:n hallitusneuvosto päättää, onko mukaan lähdössä riittävästi pankkeja. Tätä ei ole haluttu ennakkoon määritellä. OKL:n hallintoneuvosto on myös uuden osuuskunnan hallintoneuvosto.

Kun OKL:n ylimääräinen edustajakokous päätti vuoden alussa osaltaan uudistuksen eteenpäin viennistä, lähes sata pankkia eli kolmannes vastusti yhteistyön tiivistämistä. Suurin osa näistä oli pieniä pankkeja, sillä äänimäärällä mitattuna hieman päälle 80 prosenttia kannatti uudistusta.

Uudistusta vastustavia pankkeja on erityisesti Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Yhteistyön tiivistämistä pelkäävät menettävänsä itsenäisyytensä. Erityisen karsaasti suhtaudutaan heikosti menestyvien pankkien rajoittamattomaan tukemiseen. Näiden pankkien oma talous on hyvässä kunnossa, koska ne eivät lähteneet viime vuosikymmenen lopun pyöritykseen.

Hanketta ajaneet ovat puolestaan koko ajan tähdentäneet, että uudessa mallissa vaikeuksiin joutuneita pankkeja valvotaan entistä tiukemmin ja tiukempi valvonta estää suurtappiot. Lisäksi on muistutettu, että vastustajien karsastama ryhmän yhteisvastuu on tosiasiassa olemassa jo nyt.

Jäsenillä ratkaisun avaimet

Kevään kokoussarjassa pankkien noin 668 000 jäsentä ottaa suoraan tai edustajansa kautta kantaa uudistukseen. Pienissä pankeissa päätöksen tekee jäsenten ylimääräinen osuuskunnan kokous, kun taas suurimmissa pankeissa jäsenet ovat siirtäneet päätösvallan edustajistolle.

Runsaassa 200 osuuspankissa päätöksen tekee osuuskunnan kokous. Lopuissa on edustajisto. Monen pankin johtoelinten edustajat haluavat odotella muiden päätöksiä ennen oman kokouksen järjestämistä. Odottelun on katsottu olevan paikallaan, koska asia on vaikea. Lisäksi toivotaan pölyn laskeutumista kiihkeimmän julkisen sanailun jäljiltä, jotta jäsenet voivat sulatella sanottua ja ottaa kiihkottomammin kantaa ratkaisuun.

Viimeksi närää on herättänyt Paikallisosuuspankkiyhdistyksen lausunto talletussuojatyöryhmän muistioon. Siinä ryhmän sisäistä uudistusta vastustavat pankit toivovat, että valtiovarainministeriö ottaa vastaisuudessa myös yhdistykseen yhteyttä, kun ministeriössä käsitellään osuuspankkeja koskevia lakiuudistusaloitteita. Joidenkin mielestä tämä on jälleen avoin julistus ryhmän jakamisesta kahtia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.