Mainos

Osuuspankkien yhteenliittymälait voimaan elokuusta

Suomen lainsäädäntöön tulee määräykset EU:n luottolaitosdirektiivien mukaisesta yhteisvastuuseen perustuvasta osuuspankkien yhteenliittymästä. Uusittu lainsäädäntö tulee voimaan elokuun alusta.

Vastedes toistensa puolesta yhteisvastuussa olevia luottolaitoksia, jotka kuuluvat niitä yhdistävään keskusyhteisöön, eivät sellaisenaan koske tietyt luottolaitoskohtaiset määräykset. Tällöin määräysten noudattamisesta vastaa valvonnallinen kokonaisuus yhteenliittymä. Sen muodostavat kyseessä olevat luottolaitokset ja niiden keskusyhteisö.

Keskusyhteisö ja jäsenluottolaitokset vastaavat toistensa veloista ja sitoumuksista laissa säädetyllä tavalla. Vastuu toteutuu käytännössä keskusyhteisön tai jäsenluottolaitoksen selvitystilassa.

Tänään vahvistettiin myös laki, jonka perusteella nykyisin luvanvaraisen arvopaperinvälityksen lisäksi muidenkin sijoituspalveluiden ammattimainen tarjoaminen tulee luvanvaraiseksi. Sijoituspalveluita ovat omaisuudenhoito, arvopaperikaupinta omaan lukuun, markkinatakaus, emissiontakaaminen ja emissionjärjestäminen.

Uudella lailla pannaan täytäntöön EU:n ns. sijoituspalveludirektiivi ja markkinariskidirektiivi, jotka käsittelevät sijoituspalvelujen tarjoamista. Laki ei koske yksityisten ihmisten ja yritysten tavanomaista arvopaperikauppaa. Myös pelkkä sijoitusneuvonta jää edelleen lain ulkopuolelle. Uusi laki tulee myös voimaan elokuun alusta.

Vahvistuksen saivat lisäksi lainmuutokset, joilla pyritään sijoitusrahastotoimintaa sääntelevän lainsäädännön saattamiseen eurooppalaisittain nykyaikaiselle tasolle suomalaisten sijoitusrahastojen kansainvälisen kilpailukyvyn varmistamiseksi. Lainmuutoksilla täsmennetään EU:n sijoitusrahastodirektiivin täytäntöönpanoa.

Niin ikään vahvistettiin luottolaitoksia koskevan lainsäädännön muutokset. Niiden pääasiallisena tarkoituksena on saattaa kansallisesti voimaan sijoituspalveluyritysten ja luottolaitosten omien varojen riittävyyttä koskevan EU:n markkinariskidirektiivin luottolaitoksia koskevat määräykset.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.