Mainos

Osuuspankit yhdenmukaistavat tilit

Osuuspankkiryhmä muuttaa verovapaiden tiliensä korkoperusteita. Uudistus laskee noin 1,5 miljoonan asiakkaan tilin korkoa. Noin 0,5 miljoonan asiakkaan korko kohoaa. OP-ryhmä arvioi hyötyvänsä uudistuksesta noin 200 miljoonaa markkaa ensi vuonna. Korkojen muutos perustuu markkinakorkojen tuntuvaan laskuun.

Uudistuksen jälkeen osuuspankit maksavat käyttelytileille korkoa 0,25 prosenttia 30000 markkaan asti. Sitä suuremmille talletuksille korko on pankin oma viitekorko miinus kolme prosenttiyksikköä, mutta enintään 1,5 prosenttia. Verottomille kahden vuoden määräaikaistileille maksetaan 2 prosentin korko. Se on korkein, jonka laki sallii.

Muutokset tulevat voimaan ensi maaliskuun alussa. Muut keskeiset pankkiryhmät ovat jo aiemmin ilmoittaneet vastaavista muutoksista. Pankinjohtaja Reijo Karhinen Osuuspankkikeskuksesta kertoi, että pankkiryhmälle on vuosien myötä kertynyt vajaat 20 erilaista tilivaihtoehtoa, mikä on liikaa.

Lasku enimmillään 1,75 prosenttiyksikköä

Koron nousu on enimmillään 0,25 prosenttiyksikköä. Parempaa korkoa on luvassa lähinnä vanhoille kiinteäkorkoisille ja peruskorkosidonnaisille tileille. Niiden korko on jo pudonnut nollaan. Koron lasku on pienimmillään 0,5 prosenttiyksikköä ja suurimmillaan 1,75 prosenttiyksikköä.

Vähennykset koskevat säästötilejä, joiden korko on nyt 2 prosenttia sekä käyttelytilejä, joilla on alle 30000 markkaa.

Karhinen tähdentää, että säästötilien haltijoilla on mahdollisuus saada edelleen 2 prosentin korko, jos he siirtävät rahansa kahden vuoden määräaikaiselle tilille. Tällöin rahat on sidottu pidettäväksi tilillä.

Asiakaskadon toivotaan jäävän vähiin

Vuoden alussa Osuuspankkien keskusliiton OKL:n toimitusjohtajaksi siirtyvä Karhinen ei usko, että uudistus aiheuttaa suuria asiakasmenetyksiä, koska kuluttajat ovat odotelleet osuuspankkien seuraavan muita pankkeja. Hänen mukaansa paineita vähentänee myös se, että osuuspankit muuttavat viimeisenä tiliehtoja.

Suurimmat paineet kohdistuivatkin Meritaan, joka lähti ensimmäisenä liikkeelle. Tästä huolimatta aika harva asiasta napissut vaihtoi pankkia. Osuuspankkien uudistusten jälkeen suurimpien pankkien tilien koroissa ei ole kovin suuria eroja.

Karhinen kertoo, että asiakkaille lähetetään uudistuksesta kirje vielä tämän vuoden lopulla. Tiliehtojensa muuttamiseen tyytymättömien on ilmoitettava helmikuun loppuun mennessä asiasta pankille. Jos asiakas ei vastusta uudistusta, muutokset tulevat voimaan maaliskuun alussa.

Osuuspankeilla on talletuksia kaikkiaan reilut 98 ja luottoja reilut 90 miljardia markkaa. Ryhmän markkinaosuus markkatalletuksista on Karhisen mukaan tätä nykyä noin 35 prosenttia. Osuus on noussut tämän vuoden aikana noin 1 prosenttiyksiköllä.

Muutoksia koskevia tilejä on noin 3,5 miljoonaa ja niillä on rahaa noin 50 miljardia markkaa. Summasta miltei 40 miljardia markkaa on tileillä, joilla on vähintään 30000 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.