Mainos

Osuuspankin leiri voitti taistelun Pohjolasta

Pohjolan pienosakkaat ovat taipuneet Osuuspankkien ostotarjoukseen. Välimiesoikeudenkäyntiä kuitenkin jatketaan, sillä OKO:n maksama hinta ei tyydytä pienosakkaita.

Vakuutusyhtiö Pohjolan pienosakkaat taipuvat Osuuspankkien ostotarjoukseen. Seitsemän pienosakasta on tehnyt kaupan varmistavan osakassopimuksen. Pienosakkaiden joukossa ovat myös aiemmin kauppaa kärkkäästi vastustaneet Juha Mikkonen ja Peter Fagernäs.

Kun Osuuspankkien keskuspankki OKO saa 90 prosenttia Pohjolan osakkeista, se voi lunastaa loputkin osakkeista. Ennen parhaillaan voimassa olevaa ostotarjousta OKO omisti Pohjolasta 83 prosenttia.

Pienosakkaiden mukaan heidän etunsa tulevat nyt paremmin turvatuiksi lunastusmenettelyssä. Mielipiteen muutoksen taustalla on OKO:n julkistamat aikeet Pohjolan liiketoimintojen kehittämisestä.

Osakassopimuksessa ovat mukana Mikkosen ja Fagernäsin lisäksi Veikko Laine Oy, KW-Invest Oy, Yvonne Potrykus, Patrick Samuelsson ja West End Compound Oy.

Heillä on yhteensä 5,17 prosenttia äänivallasta. Ryhmä suosittelee muillekin pienomistajille, että he hyväksyisivät OKO:n ostotarjouksen. Aiemmin pienomistajilla oli suurempi osuus Pohjolasta, mutta osakkuussopimuksen avulla ryhmä pyrkii varmistamaan nyt OKO:n tarjouksen läpimenon.

OKO:n arvostelu jatkuu rajuna

Pienosakkaat eivät silti luovu OKO:n arvostelusta. Peter Fagernäs sanoo, että OKO:n maksama hinta on liian alhainen. Ryhmä aikoo jatkaa edelleen välimiesoikeudenkäyntiä hinnan suhteen.

Fagernäs ei osaa arvioida, kuinka kauan kaupan loppuprosessi kestää välimiesmenettelyssä. Hänen mukaansa ratkaisu on kuitenkin nopeampi kuin jos vähemmistöosakkaat olisivat jatkaneet vastustustaan itse lopputuloksen suhteen. Kiista OKO:n kanssa olisi voinut jatkua vuosia.

Mielipiteen muuttumista Fagernäs selittää sillä, että OKO on uhannut käyttää valtaansa Pohjolan tyhjentämiseen. Jäljelle olisi jäänyt vain kuoriyhtiö pörssiin, ja sen arvo olisi pudonnut selvästi nykyisestä.

- Se ei ole piensijoittajien edun mukaista, Fagernäs sanoo.

OKO:n toimintaa Fagernäs pitää "aika rajuna". Osuuspankit onnistuivat näin "suoraan sanoen" painostamaan pienosakkaat mieleiseensä ratkaisuun, hän moittii.

Britanniassa vastaava pienosakkaiden kohtelu on laitonta, Fagernäs huomauttaa. Suomessa on hänen mukaansa tässä suhteessa kehittämisen varaa.

Suurin kauppa Suomen sisällä

Fagernäs kiistää, että ratkaisun taustalla olisi OKO:n tuoreimman tarjouksen venyttäminen ensi vuoden puolelle. Tarjous on voimassa 5. tammikuuta saakka.

Pienosakkaiden vastarinnan taustalla on ollut myös tyytymättömyys siihen, että OKO ei tarjoa osakkeitaan pienomistajille kuten se teki Pohjolan pääomistajille syyskuussa. Käteismaksu on ollut tämän vuoden puolella verotuksessa pienosakkaille heikompi vaihtoehto.

Pohjolan siirtyminen Osuuspankkien omistukseen on suurin Suomen sisällä tapahtunut yrityskauppa. OKO:n tarjous arvottaa Pohjolan hinnaksi noin 2,1 miljardia euroa.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 23.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.