Ostotilanteessa heräsi epäily harmaasta taloudesta - Minne ilmoitan?

Lounaan jälkeen kuitti jää ravintolasta saamatta, remonttifirma pyytää maksun käteisellä tai kampaajalla ei maksua lyödä kassakoneeseen. Harmaa talous rehottaa monilla aloilla ja kuluttajien kasvava närkästys sen kitkemisen hitauteen puhuttaa yhä useammin. Kuluttajilta penätään valveutuneisuutta ja toivotaan tarkkuutta ostotilanteessa.

Monille on kuitenkin epäselvää, miten epäilyttävässä tilanteessa kuluttajan kannattaisi toimia.

Verotarkastusyksikön apulaisjohtaja Raija Seppälä kehottaa ottamaan yhteyttä suoraan verottajaan.

- Vero.fi -sivuston palauteosio on yksi helpoin tapa ilmoittaa hämärästä toiminnasta. Kyllä meille myös tulee alueyksiköihin kirjeitä. Kaikkia reittejä tulevat ilmoitukset kyllä otetaan huomioon ja tutkitaan taustat.

Ilmiannon ja tarkastuksen perusteeksi ei Seppälän mukaan kuitenkaan vain se että ei saa kuittia. Yritystä ei myöskään pelkän ilmoituksen takia ratsata, saati veroteta.

- Meidän pitää löytää se näyttö.

Ilmoituksen tekijää pelottaa seuraukset

Harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonen kertoo kuitenkin, että nimellä jätettyjen ilmoituksien tekoa saattaa karsia pelko seurauksista.

- Ihmisillä on useimmiten kaksi pelkoa, ensimmäinen on se, että syytetään aiheettomasta ilmiannosta tai kostotoimenpiteet. Tietysti jos joku tahallaan tekee perättömän ilmoituksen, sehän on härski juttu, mutta jos joku tekee ilmoituksen huomioistaan voi sen ihan rauhassa tehdä.

Raija Seppälän mukaan nykyisin ilmoituksen kohde saa halutessaan tietoonsa kuka ilmoituksen on tehnyt.

- Aikaisemmin ei kerrottu kuka on tehnyt ilmiannon, mutta oikeuden päätöksellä nykyisin on oikeus saada ilmianto nähtäväkseen. Eli jos henkilö haluaa nähdä alkuperäisen ilmoituksen, siinä lukee ilmoittajan nimi.

Ilmoituksen voi tehdä halutessaan myös nimettömänä, mutta verohallinnossa kuitenkin toivotaan, että ilmoituksen tekijä jättäisi yhteystietonsa, koska tutkimusten aikana saatetaan tarvita lisätietoja.

Ilmoituksia myös närkästyneiltä ex-puolisoilta ja kilpailijoilta

Joskus ilmoituksia saattaa tulla turhautuneilta kilpailijoilta, jotka ovat ärsyyntyneet kilpailijayrityksen pimeästä toiminnasta johtuvasta asiakaspulasta. Myös entisten kumppanien tai rakastajien ilmoituksia ex-puolisostaan on Seppälän mukaan tavattu.

- Kun entiset puolisot tekevät ilmoituksen silloin on usein kyse elatusmaksuista. Halutaan kertoa että ex-puoliso tienaakin ilmoitettua enemmän. Aika vähän on kuitenkin kostoa ja väärinkäsityksiä. Aina me se näyttö kerätään eikä me pelkästään ilmoituksen kautta veroteta.

Verottaja rohkaisee ihmisiä tarkkuuteen

Kuluttajien turhautumisen harmaan talouden kitkemisen hitauteen Seppälä ymmärtää, mutta muistuttaa kuitenkin, että ei kaikki ole ihan siltä miltä ulospäin näyttää.

- Ihmiset soittavat ja kysyvät, että oletteko tehneet jotain. Vaitiolovelvollisuuden takia emme kuitenkaan voi kertoa mitään. Käsittelemme kyllä aina kaikki ilmoitukset, mutta oli aiheeton tai aiheellinen me ei voida palautetta antaa.

Seppälän munkaan verotarkastusyksikössä pyritään kuitenkin tehostamaan viestintää, ja kertomaan mitä milloinkin on meneillään ja mitä viime aikoina on tehty.

- Yritämme olla avoimempia, että oikeasti tehdään.

Kuluttajien ja ympäristön asenne on Seppälän mukaan erittäin tärkeä harmaan talouden torjunnassa.

- Jos yhteiskunnassa ajatellaan että näin ei pitäisi tehdä, se toimii paremmin kuin mikään viranomaistoiminta. Siis pyytäkää se kuitti ja olkaa tarkkana ostotilanteissa.

Lue myös:

    Uusimmat