Ostoboikottiin joutuneen Arlan markkinat Lähi-idässä elpyvät

Tanskalaistuotteet joutuivat laajalti Lähi-idässä boikottiin sen jälkeen, kun profeetta Muhammedista julkaistiin pilakuvia tanskalaislehdessä viime talvella. Nyt osassa Lähi-idän markkinoita Arlan tuotteiden menekki on jopa neljänneksen suurempaa kuin ennen kriisin puhkeamista.

Tanskalaisen Arlan markkinat Lähi-idässä ovat hiljalleen elpymässä profeetta Muhammedin pilakuvista syntyneen kohun jäljiltä. Meijerijätin ulkomaantoimintojen johtaja Finn Hansen kertoo Jyllands-Posten-lehdessä, että Arlan myynti Lähi-idän maissa on nyt saavuttanut tai saavuttamassa tason, jolla se oli ennen kohua.

Tanskalaistuotteet joutuivat laajalti Lähi-idässä boikottiin sen jälkeen, kun profeetta Muhammedista julkaistiin pilakuvia tanskalaislehdessä viime vuoden talvella. Arlan tuotteet vedettiin pois myynnistä lähes kaikista Saudi-Arabian supermarketeista. Lisäksi boikotti eteni pitkälle Libanonissa, Qatarissa, Kuwaitissa, Jemenissä ja Bahrainissa.

Nyt osassa Lähi-idän markkinoita Arlan tuotteiden menekki on Hansenin mukaan jopa neljänneksen suurempaa kuin ennen kriisin puhkeamista. Saudi-Arabiassa myynti on kuitenkin jäänyt edelleen vaatimattomaksi eivätkä kaikki liikkeet edelleenkään myy tanskalaisia tuotteita. Arla ilmoitti kriisin aikaan, että ostoboikotti maksaa sille yli miljoona euroa päivässä.

Tanskan maataloustilastojen mukaan maataloustuotteiden vienti Lähi-itään oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 271 miljoonaa kruunua eli runsaat 36 miljoonaa euroa. Määrä on yli kaksi kertaa suurempi kuin protestoinnin ollessa kiivaimmillaan. Vuoden 2005 määriin on kuitenkin vielä matkaa, sillä silloin ensimmäisellä neljänneksellä Lähi-itään vietiin tanskalaisia maataloustuotteita noin 46 miljoonan euron arvosta.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat