Mainos

"Osteoporoosin hoitosuosituksia muutettava"

Osteoporoosin lääkehoitoa jo pari vuotta sitten arvovaltaisessa kansainvälisessä lääketieteen julkaisussa British Medical Journalissa arvostellut suomalaistutkija, dosentti Teppo Järvinen pitää julkisuuteen tulleita tietoja bisfosfonaattien aiheuttamista reisiluumurtumista erittäin vakavina.

- Näihin uutisiin on välttämätöntä reagoida. Käypä hoito -työryhmän on arvioitava hoitosuositusten sisältö uudelleen. Bisfosfonaattien liiallisesta käytöstä on kannettava vastuuta myös hoitosuositusten laatijoiden, Järvinen linjaa.

Keski-Suomen keskussairaalassa kirurgian klinikalla työskentelevä kokeellisen ortopedian dosentti Teppo Järvinen pitää kyseenalaisena sitä, että valtakunnalliset hoitosuositukset perustuvat lääketeollisuuden itsensä rahoittamiin myyntilupatutkimuksiin.

- Viralliset hoitosuositukset on laadittu sen tutkimustiedon perusteella, jonka lääketeollisuus on itse rahoittamissaan hankkeissa tuottanut hakiessaan myyntilupaa valmistamilleen bisfosfonaattilääkkeille. Onhan nyt sanomattakin selvää, ettei nyt esiin tulleista vakavista haitoista ole tuossa tilanteessa raportoitu, selvittää dosentti Järvinen.

- Toisaalta myyntilupaa edeltävät lääketutkimukset ovat kestoltaan lyhyitä ja ne toteutetaan vakioiduissa olosuhteissa, perusterveillä ihmisillä. Eiväthän lääkkeiden haitat tule mitenkään esiin tällaisissa tutkimuksissa, Järvinen jatkaa.

Luukatoa liioitellaan lääketeollisuuden toimesta

Teppo Järvinen kyseenalaistaa paitsi osteoporoosin lääkehoitona käytetyt bisfosfonaatit myös luukadon määrittämisessä käytetyt luuntiheysmittaukset.

- Lääketeollisuus ja hoitoja tuottavat yritykset hyötyvät osteoporoosiriskin liioittelusta. Lääkehoidon mielekkyyttä pitäisi todella miettiä viimeistään nyt.

- Parhaissakin bisfosfonaattihoidon tehoa todistavissa tutkimuksissa todetaan, että yhden osteoporoottisen murtuman ehkäiseminen edellyttää 250 ihmisen hoitamista. Ja nyt tuon järjettömän massiivisen hoidon tuloksena alkaa puskea vielä esiin tällaisia hankalasti hoidettavia, todella kivuliaita reisiluun yläosan murtumia.

Dosentti Teppo Järvinen muistuttaa, että kyseessä on iäkkäiden ihmisten sairaus ja luusto haurastuu väistämättä iän myötä.

- Lääkehoitoa edullisempaa ja tehokkaampaa olisi keskittyä estämään ikäihmisten kaatuminen, toteaa Järvinen.

Maailmassa arvellaan olevan kymmeniä miljoonia osteoporootikkoja. Huikeimpien arvioiden mukaan jopa 10 % koko maailman väestöstä kärsisi luuston haurastumisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.