Osteoporoosin hoitoon tulossa mullistava lääke

Lisäkilpirauhasen tuottaman parathormonin ennustetaan mullistavan vaikean osteoporoosin hoitoa. Kun nykyiset luulääkkeet vain hidastavat luun hajoamista, uusi lääke myös lisää merkittävästi luun massaa ja tiheyttä, sanoo erikoislääkäri Hannu Väänänen Sairaala Ortonin osteoporoosiklinikalta.

Merkittävimpänä tutkimustuloksena Väänänen pitää uusien nikamamurtumien vähentymistä jopa 69 prosentilla. Keskivaikeiden ja vaikeiden nikamamurtumien riski pieneni noin 90 prosenttia ja muiden kuin nikamamurtumien riski noin 54 prosenttia.

Väänäsen mukaan uusi hoito on niin käänteentekevä, että lähiaikoina on tulossa myös uudet Käypä hoito -suositukset, joissa tämä hoitovaihtoehto on mukana. Hän jopa arvelee, että siitä saattaisi tulla osteoporoosiin parantava hoito.

Lisäkilpirauhasen tuottaman parathormonin yhteys kalsiumin aineenvaihdunnan säätelijänä selvisi jo lähes sata vuotta sitten. Myöhemmin oivallettiin, että lisäkilpirauhaset stimuloivat luun muodostusta. Parathormonin aktiivi osa teriparatidi lisää jaksottaisesti annosteltuna uudisluuta muodostavien luusolujen määrää.

Lääkkeen teho jatkuu pitkään

Nyt tätä hormonia pystytään valmistamaan synteettisesti. Yhdysvalloissa jo myynnissä oleva lääke on tulossa Suomen markkinoille huhtikuussa vaikean osteoporoosin hoitoon. Lääke annostellaan päivittäin insuliinin tapaan ihonalaisena ruiskeena.

Väänänen arvelee, että lääke sopisi joillekin riskiryhmille myös ennalta ehkäisevään hoitoon. Osteoporoosin riskiryhmään kuuluvat mm. pitkään kortisonilääkitystä saavat reumapotilaat. Hoitojakso kestää useita kuukausia, jopa puolitoista vuotta, mutta hoitojakson jälkeen myös sen vaikutus jatkuu pitkään.

Luun laatua voi hoitojakson jälkeen tehostaa tavanomaisilla osteoporoosilääkkeillä, katsoo Väänänen. Uudet lääkkeet ovat aina aluksi kalliita. Hoidon todellisia kustannuksia voidaan kuitenkin arvioida vain vertaamalla niitä lääkkeen avulla ehkäistävien murtumien aiheuttamiin kustannuksiin.

Arviolta 400 000 suomalaista kärsii osteoporoosista, ja vuosittain Suomessa tapahtuu noin 40 000 osteoporoosista johtuvaa luun murtumaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat