Ostajan syytä varautua taloyhtiön remontteihin

Asiantuntijan mukaan taloyhtiön iso remontti voi olla asunnonostajalle huomattavasti suurempi riski kuin koron nousu.

Asunnonostajien pitäisi varautua entistä tehokkaammin myös taloyhtiön tuleviin korjauskustannuksiin. Taloyhtiön peruskorjaukset voivat heilauttaa osakkeenomistajan taloutta pahastikin, jos asunnon ostoa varten on otettu paljon lainaa.

- Taloyhtiön iso remontti voi olla jopa viisi kertaa suurempi riski kuin koron nousu yhden prosenttiyksikön verran, ellei remonttia ole huomioitu kauppahinnassa, sanoo pankinjohtaja Erkki Böös Osuuspankkikeskuksesta.

Pankin asuntoaamussa Helsingissä puhunut Böös varoitti myös, että ison remontin kustannuksilla voi olla merkittävä vaikutus asiakkaan tulevaan maksukykyyn. Talokannan ikääntyessä asuntoyhtiöt joutuvat tekemään putkiremontteja ja korjaamaan julkisivuja. Niiden kustannukset nousevat helposti satoihin euroihin neliöltä.

Böösin mukaan jo nyt uusia asuntolainoja otetaan 20-25 vuodeksi, pääkaupunkiseudulla 30 vuoden lainatkaan eivät ole harvinaisia. Vaikeudet ovat käsissä, jos kymmenen vuoden asumisen jälkeen taloyhtiöön on tulossa isoja remontteja, joihin omistaja ei ole varautunut. Tällöin taloyhtiön ottama laina remonttia varten on kallein vaihtoehto.

Kuntotodistus ja julkiset hinnat työkaluiksi

Asuntoaamussa puhunut pankinjohtaja Mikko Hyttinen pitää taloyhtiön kuntotodistusta hyvänä asiana. Kuntotodistuksessa taloyhtiön tehdyt ja tulevat remontit ovat tiedossa, samoin tulevien remonttien taloudellinen vaikutus pitäisi todistuksesta löytyä.

Kuntotodistuksen avulla ostajan pitäisi myös pystyä arvioimaan, onko välittäjän tai myyjän esittämä hintapyyntö perusteltu.

- Kuntotodistus saattaa aluksi leventää asuntojen hintahaarukkaa, koska siinä otetaan huomioon huoneistokohtaiset erot, rakennuksen tekninen kunto ja yhtiön taloudellinen tila, Hyttinen sanoo.

Toisaalta hintahaarukkaa kaventanee jo tulevan talven aikana asuntohintojen julkisuus.

- Hintojen julkisuus vähentää ylilyöntejä. Alussa tilastot voivat nostaa hintapyyntöjä, jos myyjä hinnoittelee asuntonsa alueen tai taloyhtiön kalleimman kohteen mukaan, Hyttinen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat