Mainos

Ostajan asemaan muutoksia autokaupassa

Autokaupan pelisääntöihin tulee muutoksia koko Euroopassa. Vaikutukset Suomessa saattavat nostaa uusien autojen hintaa, mutta korjaamo- ja varaosapalveluissa on luvassa hintakilpailua ja sitä kautta kustannussäästöjä asiakkaille.

Autotehtaat eivät salli tällä hetkellä manner-Euroopassa kauppiaille sitä, että samassa kaupassa voi myydä useampia automerkkejä. Poikkeuslupa Suomelle oli pakkoratkaisu, jotta täkäläinen autokauppa pystyi selviämään edes hengissä 90 -luvun lamasta.

Monimerkkiedustus on kuitenkin sallittava kohta myös muualla Euroopassa. Se määrätään EU-komission asetuksessa. Asetuksen koko sisältö julkistetaan ensi viikolla.

Tällä hetkellä kuitenkin uumoillaan, että uusien autojen vähittäishinta Suomessa nousee muutaman prosentin. Nykyäänhän tehtaat myyvät autoja suomalaiskauppiaille halvemmalla kuin muille ja tämä etu on siis poistumassa ja seuraus näkyy vähittäishinnassa.

Sen sijaan autojen huoltopuolella voi asiakkaalle tulla säästöjä. Autotehtaiden ja sitä myötä autokauppiaiden pitää näet purkaa sitä kytkyä, joka nyt vallitsee auton oston ja merkkihuoltopakon välillä. - Korjaamoilla on paremmat mahdollisuudet kuin tänä päivänä korjata kaikenlaisia autoja, uusia autoja ja saada siihen liittyvää tietoa samassa määrin kuin merkkikorjaamot saavat tällä hetkellä, asiamies Klaus Katara Autonosatukkukauppiaat ry:stä kertoo.

- Siis kilpailu on ihan hyvä. Jos siellä on ammattitaitoa, niin ei siinä mitään. Lähdetään vaan kilpailemaan. Sitten pitkässä juoksussa nähdään, että kuka siinä pärjää, toimitusjohtaja Pekka Puputti Autotuojat ry:stä heittää.

Kilpailu yleensä koituu kuluttajan hyväksi. Ja toisaalta kuluttaja pystyy aikaisempaa paremmin vertailemaan sitä, että mitä mikin maksaa, mistä kannattaa ostaa.

Vapaammassa korjaamon valinnassa ja varaosien käytössä on kuitenkin vielä yksi iso mutta. - Tämä kysymys on osittain auki, että mitenkä nämä alkuperäisosat, jotka tulevat samalta linjalta , mutta eivät jakelussa tule merkkiliikkeiden kautta, niin miten nämä tulevat hyväksytyksi takuukorjauksissa. Tällä hetkellä en pysty tohon vielä tarkaan vastaamaan, asiamies Katara kertoo.

Vastaus on löydyttävä Euroopan tasolla siihen mennessä kun autokaupan uudistukset tulevat voimaan lokakuun alussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.