Mainos

Ostaako oma vai vuokrata?

Molemmissa tavoissa on etunsa, ostamiseen tarvitset usein ison pankkilainan, vuokraamisessa taas maksat toiselle, mutta vapautesi on erilaista.

Päätätpä ostaa tai vuokrata, uuden kotisi löydätJokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Omistusasunto

Asunnon ostaminen ja omistaminen on järkevää varsinkin pidemmällä tähtäimellä. Taloudelliset suhdanteet vaikuttavat myös asuntojen hintoihin ja arvoihin, mutta oma asunto kartuttaa aina omaisuuttasi. Omistusasunnosta saatava hinta ja asunnon myyntiaika vaihtelevat markkinatilanteen mukaan.

Asunnon ostamiseen tarvitset usein asuntolainan. Yleisimmän käytännön mukaan asunnon ostaja säästää ensin tietyn osuuden asunnon hinnasta, minkä jälkeen pankki myöntää lainan loppuosuudelle. Laina maksetaan takaisin pankin kanssa sovittavalla tavalla tietyn ajan kuluessa.

Käytännöt ovat muuttuneet viime vuosina paljon, ja nykyisin on mahdollista saada tietyin järjestelyin suurikin laina ilman omaa alkuosuutta. Myös laina-ajat ovat pidentyneet ja ovat pisimmillään kymmeniä vuosia.

Omistusasumisen kustannuksiin vaikuttaa asuntolainasta perittävä korko sekä lainan takaisinmaksuaika. Asuntolainan koroista voit vähentää merkittävän osan verotuksessa, mikä vähentää asumiskustannuksiasi.

Asunto-osakeyhtiössä joudut lisäksi maksamaan yhtiövastiketta, jolla katetaan taloyhtiön hoidosta ja kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset. Mikäli taloyhtiössä tehdään isompia korjauksia, niiden rahoittamiseksi peritään lisäksi rahoitusvastiketta. Voit muuttaa vastikeosuutesi henkilökohtaiseksi lainaksi, jolloin hyödyt koron verovähennysoikeudesta.

Asunnon omistamiseen sisältyy siis velvoitteita. Joudut itse hoitamaan ja järjestämään asuntosi huollot ja korjaukset - asunto-osakeyhtiössä osittain yhdessä talon muiden osakkaiden kanssa.

Asunnon ostaminen on helppoa netin avulla. Tutustu yli 20 000 myytävään asuntoonJokakoti.fi-asuntopalvelussa.

Vuokra-asumisessa on etunsa

Vuokra-asunnon hankinta ei edellytä suuria pääomia eikä ennakkosäästöjä. Sinun ei tarvitse miettiä asuntosi arvon muuttumista ja muuttaminen asunnosta toiseen voi onnistua hyvinkin nopeasti. Toisaalta kannattaa pitää mielessä, että kuukausittain maksamaasi vuokraa vastaavalla summalla lyhentäisit asuntolainaa omasta asunnostasi.

Vuokralla asuminen on vaivatonta. Asunnon korjauksista ja ylläpidosta ei tarvitse kantaa isompaa huolta: tavanomainen huolellisuus ja siivoaminen riittävät.

Vuokrasopimuksessa määritetään perusteet sille, kuinka paljon asumisestasi maksat ja kuinka kauan voit asunnossa asua. Vuokralaisen asumisturva on yleisesti ottaen parantunut, mutta on se tietysti aina huonompi kuin omassa asunnossa.

Asunnon vuokraaminen on helppoa myös netistä. Tutustu tuhansiin vuokra-asuntoihinJokakoti.fi-palvelussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.