Mainos

Oshin kaduilla lojuu ruumiita, jo 80 000 paennut Kirgisiasta

Savu leijaili ilmassa ja palaneita ruumiita virui tänään kaduilla Oshin kaupungin uzbekkialueella. Väkivalta oli jatkunut ja tulipalot roihunneet koko yön Etelä-Kirgisiassa. Osa kuolonuhreista oli jo ehditty haudata. Ainakin 1700 ihmistä on loukkaantunut ja vähintään 124 kuollut.

Kirgisian hallituksen mukaan tilanne oli kuitenkin jo hieman tasaantumassa. Viranomaisten mukaan uzbekki- ja kirgiisiyhteisöjen, armeijan ja hallituksen väliset neuvottelut olivat onnistuneet ainakin Jalal-Abadin kaupungissa. Jalal-Abadiin pudotettiin illalla helikoptereista myös rauhanvetoomuksia, joissa luki: "Kaikki tämä verenvuodatus vahingoittaa lapsiamme. Älkäämme vihastuttako Jumalaa".

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n mukaan ainakin 80 000 uzbekkia on paennut väkivaltaa Kirgisiasta Uzbekistaniin. Lisäksi 15 000 ihmistä odotti rajalla. Illalla Uzbekistan ilmoitti sulkevansa rajat koska maa ei enää selviä pakolaistulvasta.

Arviot uhrimääristä vaihtelevat

Väkivaltaisuuksista on ollut vaikea saada luotettavia uhrilukuja, sillä tiedot ovat hyvin ristiriitaisia. Hallituslähteiden mukaan kuolleita olisi 124, mutta Kirgisian uzbekkijärjestö puhui vähintään kahdestasadasta, jotkut jopa tuhannesta vainajasta. Punaisen ristin paikallisedustajat sanoivat nähneensä ainakin sadan uhrin hautaamisen.

- Oshissa on ainakin tuhat kuollutta. Emme ole pystyneet rekisteröimään heitä, koska meidät käännytetään sairaaloista ja sanotaan, että ne ovat vain kirgiiseille, kertoi Oshin uzbekkiasukas Isamidin Kudbiudunov uutistoimisto AFP:lle.

- Tämän jälkeen emme voi enää koskaan elää rinnakkain, uskoi toinen asukas.

Vaikein tilanne on ollut Oshin alueella, jonne on julistettu ulkonaliikkumiskielto sekä armeijalle osittainen liikekannallepano. Armeijan tueksi on kutsuttu myös vapaaehtoisia, mutta toistaiseksi viranomaiset ovat olleet lähes voimattomia anarkian edessä.

Tilannetta pahentaa se, että väkivaltaisuuksien jatkuttua neljättä päivää Oshin ruokavarat ovat vähissä. Venäläisen RIA Novosti -uutistoimiston mukaan asukkaat taistelevat nyt myös leivästä.

Oshin kaduilla liikkuvien kirgiisien on kerrottu olevan huomattavasti raskaammin aseistautuneita kuin uzbekkien, joilla on käytössään enimmäkseen vain keppejä ja veitsiä.

Ex-neuvostovaltiot neuvottelivat operaatiosta

Kirgisia on toistanut lauantaisen pyyntönsä sotilasavusta Venäjälle, mutta toistaiseksi Venäjä ei ole ollut halukas toimimaan sotilaallisesti ainakaan ainoana ulkovaltana. Entisten neuvostovaltojen turvallisuusjärjestö ODKB ei kuitenkaan sulkenut hätäkokouksessaan pois mahdollisuutta yhteiseen operaatioon.

- Järjestöllämme on käytössään kaikki se, mitä tällaisessa tilanteessa tarvitaan: rauhanturvajoukkoja ja nopean toiminnan joukkoja, kertoi järjestön pääsihteeri Nikolai Bordjuzha uutistoimisto RIA Novostille.

Järjestöön kuuluvat Venäjän lisäksi Valko-Venäjä, Armenia, Kazakstan, Kirgisia, Tadzikistan sekä Uzbekistan.

Kirgisian väliaikaishallitus on syyttänyt huhtikuussa syrjäytetyn presidentin Kurmanbek Bakijevin tukijoukkoja kirgiisien aseistamisesta ja provosoinnista.

Kirgisiassa on tarkoitus järjestää kansanäänestys uudesta perustuslaista 27. kesäkuuta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.