Mainos

Oscar-kuume nousee: Tositarinat kiinnostavat

Oscar-huuma käy Hollywoodissa kuumimillaan, ja ehdokkuuksissa pistää silmään tositarinoihin perustuvien leffojen paljous. 90-luvun kuuluisin tupakkajupakka, Kokemuksia tyttöjen mielisairaalassa 60-luvulla, sekä 90-luvulla raiskattu ja murhattu tyttö, joka piti itseään miehenä.

Kaikkein eniten puhuttaa leffa nimeltä The Hurricane. Elokuva kertoo nyrkkeilijätähti Rubin Carterista, joka tuomittiin vuonna -66 kolmen hengen ampumisesta.

Nyrkkeilijää esittää jo Kultaisella maapallolla palkittu ja Oscar-ehdokkuuden napannut Denzel Washington. Denzel Washington kertoo, että kesti lähes kymmenen vuotta ennen kuin Rubin Carter sai uuden oikeudenkäynnin vuonna -77. Hänet tuomittiin jälleen kolmesta murhasta, ja motiiviksi tarjottiin rasismia.

-Siitä alkoi hiljainen vallankumous. Carter meni itsensä sisällä, koska hän koki oli olevansa yksin maailmassa. Hän alkoi tutkia itseään. Luulen, että silloin myös asiat ulkopuolella alkoivat muuttua hänen edukseen, Denzel Washington sanoo.

Tarina on uskomaton, mutta käsikirjoitus ottaa silti suuria luovia vapauksia. Leffaa on jopa syytetty historian vääristelystä.

Ohjaaja Norman Jewison sanoo, että hänellä oli paljon aitoja faktoja käsiteltävänä.

-Ainut poikkeus totuudesta on elokuvan viimeinen kohtaus, jossa ollaan oikeussalissa. Rubin ei ollut läsnä, eikä antanut puhetta. Oikeasti hän oli läsnä vain puhelimitse vankilasta, kertoo ohjaaja. Myös elokuvan rasistinen kyttä on keksitty hahmo. Ehkä juuri tästä syystä Hurrikaani jäi ilman parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuutta. Muitakin tositarinoihin perustuvia Oscar-ehdokkaita on syytetty totuuksien vääristelystä.

Kenties Hurrikaani aiheutti suurimman mellakan, sillä rotukysymykset ovat Yhdysvalloissa edelleenkin erityisen arka paikka. Denzel Washington sanoo, että jos hän ei olisi musta, niin hän tienaisi yhtä paljon kuin Tom Cruise.

-Yksikään vähemmistönäyttelijä ei tienaa Hollywoodissa yhtä paljon kuin valkoiset miehet, Washington väittää.

Nykyisin Rubin Carter asuu Kanadassa ja puolustaa muita syyttömänä vankilaan tuomittuja. Amerikan elokuva-akatemian Oscarit jaetaan kahden viikon kuluttua.

Hurricane-elokuvan Suomen ensi-ilta on tänään.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.