Mainos

Oscar-kisasta tippuminen harmittaa Jussi-voittajaa

Vaikka Oscar-ehdokkaat ovat vielä julkistamatta, yksi on varmaa: elokuvamaailman hohdokkainta palkintoa ei saada tälläkään kertaa Suomeen.

Neljällä Jussilla juuri palkitun Postia pappi Jaakobille -filmin tuottaja Rimbo Salomaa harmittelee filmin putoamista kansainvälisestä kisasta reilu viikko sitten.

– Ilmassa oli merkkejä, että filmillä olisi ollut mahdollisuudet tulla nimitetyksi lopulliselle vieraskielisten elokuvien Oscar-listalle. Olimme joissain vedonlyönneissä kolmen parhaan joukossa ja saimme palkintoja eri festareilta neljästä eri maanosasta. Siksi satsasimme siihen ihan tosissaan – ja siksi tippumisesta jäi vähän huono mieli.

Yksi tippumiseen johtaneista syistä oli Salomaan mielestä, ettei elokuva päässyt teatterilevitykseen Yhdysvalloissa.

– Se olisi ollut hyvin tärkeää, kun äänestys oli käynnissä. Esikisaan pääsy, näkyvyys USA:n festivaaleilla ja filmiakatemian näytöksissä onneksi auttoi siinä, että saamme elokuvan teatterilevitykseen mahdollisesti jälkikäteen.

Kokemus hyödyttää seuraavaa ehdokasta

Klaus Härön ohjaaman Postia pappi Jaakobille -elokuvan Oscar-markkinointiin käytettiin noin sata tuhatta euroa. Osa rahasta tuli elokuvan tekijöiden omasta taskusta ja osa Opetusministeriön ja Elokuvasäätiön tukena. Myös Los Angelesin ja New Yorkin konsulaatit olivat suurena apuna.

– Amerikkahan on siitä ihmeellinen maa, että siellä on agenttia, manageria, bublisisistia ja promoihmistä joka lähtöön. Yksin Yhdysvaltain markkinoille menijä on kuin Liisa Ihmemaassa, eikä hänellä ole mitään saumaa tehdä siellä mitään. Me palkkasimme markkinointia varten toimiston, joka loi meille kontakteja, järjesti screenauksia, hankki lehtihaastatteluja ja neuvoi, missä ja milloin kannattaa olla esillä. Ilman tällaista tahoa olisi ollut ihan turha lähteä sinne leikkimään.

Tuttu nimi auttaa Oscar-taistossa

Vaikka satsauksesta ei ollut tällä kertaa hyötyä Oscar-kisaan pääsyssä, Salomaa ei pidä kokemusta ja rahanmenoa turhana.

– Opimme prosessissa ihan hirveästi. Nyt tiedämme, mikä systeemi on, ja olemme valmiita antamaan tämän tietotaidon eteenpäin. Seuraavaksi Suomen ehdokkaaksi pääsevän elokuvan tekijöiltä säästyy sen ansiosta varmasti kahden–kolmen kuukauden työ.

Suomesta on selvinnyt Oscar-kisan loppumetreille aiemmin vain yksi elokuva, Aki KaurismäenMies vailla menneisyyttä vuodelta 2003. Salomaan mielestä sen menestystä edesauttoi paitsi elokuvan laatu myös Kaurismäen pitkä kasainvälinen ura.

– Se, että taustalla oli tuttu nimi, auttoi varmasti.

Härön seuraava elokuva kertoo asemasodan ajasta rintamalla

Postia pappi Jaakobille -elokuvan matka jatkuu seuraavaksi kansainvälisille elokuvajuhlille ja mahdollisesti ulkomaiden teatteri- ja tv-levitykseen. Rimbo Salomaa ja Klaus Härö keskittyvät jo seuraavan elokuvan suunnitteluun ja kansainvälisen rahoituksen hankkimiseen. Siinä Salomaa ja Härö hyödyntävät Postia Pappi Jaakobille -elokuvan kokemuksia ja yhteyksiä.

– Tarvitsemme Toivon talolle miljoona euroa kansainvälistä rahoitusta. Postia pappi Jaakobille on hyvä käyntikortti tuottaja-ohjaaja-parilta maailmalle.

Vuoden päästä keväällä kuvattava Toivon talo kertoo asemasodanaikaisista ihmissuhteista ja sotilaiden välisistä tunteista. Sodan ollessa pysähdyksissä miesjoukko auttaa sodassa kaatuneen aseveljen leskeä uuden kodin rakennuksessa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.