Oscar-ehdokkaat julki ylihuomenna - arvailu voittajista käynnistyy

Oscar-ehdokkaat julkistetaan torstaina 16.1. Suomella ei ole enää mitään jännitettävää, sillä Ulrika Bengtsin ohjaama Oppipoika putosi ei-englanninkielisen elokuvan ehdokkkaiden listalta jo alkukarsinnoissa.  

Elokuvatuottaja Jarkko Hentulan mukaan alkuviikosta jaetut Golden Globet eli Kultaiset maapallot ennakoivat maaliskuun alussa jaettavia Oscareita.

– Kyllähän ne perinteisesti ovat vahvin yksittäinen indikaattori tulevista Oscar-voittajista.

Suurimmat nimet American Hustle ja 12 Years a Slave

Kaksi rutkasti keskustelua herättänyttä elokuvaa ovat American Hustle ja 12 Years a Slave, molemmat vasta tulossa Suomen teatterilevitykseen. 12 Years a Slave on saanut osakseen myös kiusallista huomiota, sillä Italiassa tämän orjuudesta kertovan elokuvan julisteisiin laitettiin mustien näyttelijöiden kuvien sijasta Brad Pitt ja Michael Fassbender. Vaikka anteeksipyyntöjä esitettiin ja julisteet vaihdettiin, jäljelle jäi syvä nolous.

Gravity - Oscareiden musta hevonen?

Jarkko Hentula ei ole vielä nähnyt American Hustlea eikä 12 Years a Slave -elokuvaa, mutta toteaa molempien täyttävän perinteiset Oscar-voittajan kriteerit: palkittu ohjaaja, tunnetut näyttelijät ja aiheena joko Yhdysvaltojen historiaan kipeästi liittyvä rankka ja koskettava draama tai maan lähihistoriaan liittyvä viihdyttävä kokonaisuus, jossa tähtinäyttelijät tekevät vahvoja, usein normeistaan poikkeavia rooleja.

Molemmat elokuvat ovat myös skaalaltaan isoja tarinoita verrattuna pienempiin henkilövetoisiin elokuviin (vrt. Dallas Buyers Club, Nebraska, Inside Llewyn Davis jne.). Ja toki ilmeisen erinomaisia elokuvia. Näiden kahden lisäksi Hentula nostaa kisan mustaksi hevoseksi Gravityn, joka edustaa kolmatta perinteistä Oscar-voittajaleffaa: teknisesti uraauurtava kaupallinen jättimenestys kuorrutettuna tähtinäyttelijöillä. Hän pitää Gravityä kuluvan vuosikymmenen parhaimpana elokuvana.

Matthew McConaugheytä pidetään jo Oscar-voittajana

Kultaisella maapallolla palkittu Matthew McConaughey on jo melkein julistettu parhaan miespääosan Oscar-voittajaksi, niin paljon on miestä kehuttu ja ylistetty. Dallas Buyers Clubissa McConaughey näyttelee teksasilaista sähköinsinööriä Ron Woodroofia, joka vuonna 1985 diagnosoidaan HIV-postiiiviseksi. Woodrof kieltäytyy hyväksymästä kuolemantuomiotaan ja alkaa etsiä lääkitystä itselleen ja kohtalotovereilleen. Voiko Oscar-vouhotus myös kääntyä itseään vastaan?

– Oscar-kampanjointi kestää suhteellisen pitkän ajan. Aina välillä kisan alkuvaiheessa suosikkina pidetty ehdokas voikin kangistua loppusuoralla, kertoo Jarkko Hentula.

Henkilö-Oscareissa elokuvan ulkopuolisilla tekijöillä on myös merkitystä: kuinka paljon ehdokas kampanjoi ehdokkuutensa puolesta, päästääkö tämä suustaan sammakoita, siis ottaa kantaa politiikkaan tai muuhun amerikkalaisia jakavaan asiaan väärällä tavalla, onko henkilöllä aiempia ehdokkuuksia jne. Toki elokuvan aiheella ja roolisuorituksen erikoisuudella on merkitystä. McConaughey täyttää suurimman osan edellä mainituista kriteereistä ja on selvästi "sopivin" ehdokas palkinnon saajaksi.

Ruuhkaa parhaan elokuvan sarjassa?

Parhaan elokuvan kategorian ehdokkaiden määrä tuplattiin vuonna 2010. Onko ehdokkaita nykyään liikaa?

- Aiemmin kun valittiin vain viisi ehdokasta, valitettiin, että ehdokkaita oli liian vähän suhteessa tehtyjen hyvien elokuvien määrään. Nykyisin niitä on kai ollut 9-10. Koska jo pelkillä Oscar-ehdokkuuksilla on valtava kaupallinen merkitys, Hollywood ja mediat ovat tilanteeseen tyytyväisiä. Medioiden mainosmyynti saa nimittäin vauhtia studioiden näyttävistä ehdokkuuskampanjoista.

Hentulan mielestä ehdokkaita ei kuitenkaan ole sarjassa liikaa, sillä nostamalla jopa kymmenen ehdokasta joukkoon saadaan helpommin mukaan myös ei-amerikkalaisia pienempiä elokuvia.

Yleensä Oscar-palkittu elokuva pääsee Suomessa teatterilevitykseen, mutta ei automaattisesti. Eniten levitystä vaille jäävät ei-englanninkielisen elokuvan voittajat, varsinkin jos ne tulevat Euroopan ulkopuolelta.

Jarkko Hentula, haaveiletko suomalaisena elokuvatuottajana joskus siitä, että tuottamasi elokuva päätyisi parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi?

- Nuorempana haaveilin enemmän, mutta nykyään elokuva-alan markkinakoneiston tuntemus ja realistisempi käsitys omasta erityisosaamisesta ovat lopettaneet asiasta haaveilun. Mutta jos näin kävisi, niin tuskin boikotoisin kampanjointia tai palkintogaalaa, kuten eräs kotimainen kollega on tehnyt.

 

Lue myös:

    Uusimmat