Mainos

Osastonhoitaja Lastenklinikan ongelmista: Kestämätön tilanne

Rapistuva rakennus ja sisäilmaongelmat ovat nostaneet Helsingissä toimivat Lastenklinikan viime aikoina otsikoihin.

Lastenklinikalla ongelmat myönnetään avoimesti.Munuais- ja elinsiirto-osasto K3:n osastonhoitaja Annika Von Schantzin mukaan yksi ongelma on Lastenklinikalla ylitse muiden: tilanpuute.

– Meillä ei ole yhden hengen potilashuoneita niin kuin pitäisi olla. Jokaisella potilaalle pitäisi lisäksi olla oma vessa, mitä meillä ei ole. Se on todella iso ongelma ihan joka osastolla, Von Schantz listaa.

Myös potilaiden vanhempien tilat ovat ongelma. Osastolle on yritetty hankkia mukava tuoli jokaisen vuodepaikan viereen, mutta tilanpuutteen vuoksi se ei ole aina mahdollista.

– Vaikka vanhemmat yöpyvät kotona tai jossain muualla, niin kyllä he tarvitsevat päivisinkin tilaa. On aika raskasta istua sairaan lapsen vieressä. Vanhemmat tarvitsevat taukoa, heidän täytyy hoitaa myös muita asioita. Jotkut vanhemmat joutuvat hoitamaan myös työasioita täällä ollessaan. Ja sellainen tila meiltä puuttuu täältä täydellisesti.

Myös osasto K3:lla on sisäilmaongelmia, sillä osaston ilmastointi hoituu ikkunoiden kautta.

– Täällä on ikkunat aina auki. Jos ikkunat laitetaan kiinni, niin happi kerta kaikkiaan loppuu. Huoneessa ei voi olla, jos ikkuna on kiinni.

Lisää ongelmia aiheuttavat lämpötilanvaihtelut. Vanhassa talossa kesällä on hetkessä liian kuuma, talvella taas liian kylmä.

– Lääkäreiden huone on täällä yksi pahimpia siinä suhteessa. Sitä on koko ajan äärimmäisen uupunut, kun tekee epäinhimillisissä oloissa töitä, toteaa erikoislääkäri Tuula Hölttä.

Miksei ole tullut uutta sairaalaa?

Osastonhoitaja Annika Von löytää monia syitä siihen, miksi Lastenklinikan tilanne on kärjistynyt nykytilanteeseen.

– Tämä rakennus on hyvällä paikalla, se on tämän etu. Ja on varmaan haluttu ajatella, että voi korjata. Mutta nyt alkaa näyttää siltä, että ei voi enää korjata, nyt nämä ongelmat ovat liian suuria. Henkilökohtaisesti ajattelen, että tässä poliittinen tahto puuttuu, kyllä tämä päätös olisi pitänyt voida tehdä aikaisemmin.

Arkisin osasto K3:n potilaspaikat ovat useimmiten aina käytössä. Jouston varaa osastolla esimerkiksi epidemiatilanteisiin ei juuri ole. Erikoislääkäri Tuula Hölttä myöntää pattitilanteen.

– Päivästä toiseen me yritämme pärjätä, meidän tehtävä on hoitaa potilaat ja kaikkemme teemme, että potilaat saisivat parasta mahdollista hoitoa. Kyllä henkilökunta venyy ja paukkuu tätä tehtävää hoitaessa, Hölttä toteaa.

Osastonhoitajan mukaan hoitohenkilökunnan venyminen onkin voinut osaltaan vaikuttaa siihen, miksei tilanteeseen ole tullut parannusta.

– Olemme varmaan vain liian kauan sinnitelleet täällä, emmekä ole osanneet vaatia enempää, Von Shantz arvioi.

– Mutta kyllähän tämä on kestämätön tilanne. Koko ajan menee jotain putkia jossain rikki ja sisäilma on huono.Kyllä me haluaimme, että tämä päätös uudesta sairaalasta saataisiin nopeasti ja suunnittelutyö voitaisiin aloittaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.