Mainos

Osasairauspäivärahan ehtoja joudutaan ehkä muuttamaan

Työntekijälle järjestetään työterveyshuollon tuella räätälöity pehmeä lasku takaisin työhön pitkän sairausloman jälkeen.

Vuoden alussa voimaan tulleen osasairauspäivärahan ehtoja jouduttaneen vielä muuttamaan, arvelee Kelan tutkija Lauri Virta. Nykymuodossaan tämä uusi etuus ei ole saanut läheskään niin suurta suosiota kuin lakia säädettäessä odotettiin.

Osasairauspäivärahan oli jo tänä vuonna tarkoitus helpottaa noin 9000:n pitkään sairauslomalla olleen paluuta työhön osapäiväisesti. Todellisuudessa tätä mahdollisuutta näyttää käyttävän tämän vuoden aikana hyväkseen vain noin 3000 suomalaista, kertoo Kelan Sanomat.

Suomessa osasairauspäivärahan ehdot ovat kireämmät kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, missä tästä vaihtoehdosta on jo vuosien kokemus. Virta on kuitenkin toiveikas ja uskoo, että osasairauspäiväraha yleistyy vielä meilläkin, mutta etuuden ehtoja täytynee vielä tarkistaa.

Suomessa osapäiväinen sairausloma tulee mahdolliseksi vasta 60 sairauspäivärahapäivän jälkeen eli käytännössä sairausloman kestettyä jo noin 80 päivää. Muissa pohjoismaissa osasairauspäiväraha on vaihtoehto jo sairausloman alussa.

Osapäiväinen sairausloma, jonka ajalta Kela voi maksaa osasairauspäivärahaa, pohjautuu vapaaehtoiseen sopimukseen kokopäiväisesti työskennelleen työntekijän ja hänen työnantajansa välillä. Osapäivätyö ei saa vaarantaa työntekijän toipumista sairaudestaan.

Työntekijälle järjestetään työterveyshuollon tuella räätälöity pehmeä lasku takaisin työhön pitkän sairausloman jälkeen. Osasairauspäivärahalla työntekijä saa palkkana 40-60 prosenttia kokopäivätyön ansioista ja osasairauspäivärahana puolet tavallisesta sairauspäivärahasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.