Mainos

Osama bin Laden varoittaa uusista iskuista

Osama bin Laden varoittaa al-Jazeera-kanavalla näytetyllä videolla uusista iskuista USA:ta ja sen liittolaisia kohtaan.

Terroristiepäilty Osama bin Ladenin ilmoitetaan toimittaneen julkisuuteen uuden nauhoitteen.

Qatarilainen televisioasema al-Jazeera esitti illalla ääninauhan, jossa bin Ladenina pidetty mies muun muassa ylisti Balin viimekuista terrori-iskua sekä Moskovan teatterikaappausta.

Mies antoi myös varoituksen sellaisten maiden kansalaisille, jotka ovat liittoutuneet Yhdysvaltain kanssa Afganistania vastaan. Hän mainitsee nimeltä Saksan, Britannian, Ranskan, Italian, Kanadan ja Australian. Bin Ladenin ääni syytti nauhalla Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia muslimien vahingoittamisesta palestiinalaisalueilla ja muualla.

Al-Jazeera ei ole paljastanut, mistä se sai nauhoitteen.

Nauhalla esiintyvä mies on bin Laden

Amerikkalaisviranomaiset ryhtyivät välittömästi tutkimaan nauhaa. Asiantuntijoiden analyysien perusteella nauhalla todennäköisesti esiintyy bin Laden.

Viimeksi bin Ladenin joukot lähettivät viestin julkisuuteen lokakuussa. Tuolloin al-Jazeera lähetti lausunnon, jossa bin Laden kehotti muslimeja taistelemaan amerikkalaisia ja juutalaisia vastaan. Hän myös ylisti terrori-iskuja Jemenissä ja Kuwaitissa. Entinen afgaanikomentaja sanoi eilen Pakistanissa, että bin Laden elää yhä ja piileskelee Afganistanissa.

Asiantuntijoiden mukaan ei ollut sattumaa lähettää nauhaa juuri ennen kuin Irakin johtajan Saddam Husseinin on määrä päättää suhtautumisestaan YK:n päätöslauselmaan.

Iskuja eri puolilla maailmaa

Kaikki nauhalla mainitut hyökkäykset olivat nauhalla esiintyneen miehen mukaan uskontoaan puolustavien muslimien vastaus Yhdysvaltain aiheuttamaan uhkaan.

Indonesian Balilla, suositussa turistikohteessa, kuoli yli 180 ihmistä lokakuussa pommiräjähdyksessä. Moskovalaisessa teatterissa tshetsheeniryhmä otti lokakuussa noin 800 panttivankia. Yhteensä 128 ihmistä kuoli venäläisjoukkojen vapauttaessa panttivankeja.

Kuwaitissa amerikkalainen merijalkaväen sotilas sai surmansa, kun häntä ammuttiin sotaharjoituksen aikana lokakuun alussa. Tunisiassa kuoli saksalaisturisteja kaasurekan räjähtäessä huhtikuussa. Jemenin rannikolla ranskalaiseen alukseen tehtiin lokakuun alussa terrori-isku, jossa kuoli yksi merimies.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Uutiset klo 8 13.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.