Mainos

Osama bin Laden uhkaa Yhdysvaltoja uusilla iskuilla

Bin Laden sanoi al-Jazeera television esittämällä videonauhalla, että Yhdysvaltojen turvallisuus ei ole Bushin tai John Kerryn käsissä, vaan riippuu Yhdysvaltojen politiikasta.

Al-Qaida-verkoston johtaja Osama bin Laden uhkasi al-Jazeera-television myöhään eilen illalla esittämällä videonauhalla Yhdysvaltoja uusilla samantyylisillä iskuilla kuin 11. syyskuuta 2001. Bin Ladenin mukaan "syyt toistaa silloiset tapahtumat" ovat yhä olemassa.

Bin Laden sanoi presidentti George W. Bushin hallituksen pettäneen amerikkalaisia syyskuun 11. päivän hyökkäysten jälkeen. Bin Laden sanoi myös Bushin hallituksen olevan samanlainen kuin "korruptoituneiden arabimaiden" hallitukset.

Iskut Yhdysvaltoja vastaan 11. syyskuuta eivät bin Ladenin mukaan olisi olleet niin tuhoisia, jos Bushin hallitus olisi ollut valppaana.

-Emme olisi koskaan uskoneet, että maan ylipäällikkö (Bush) jättäisi 50 000 kansalaista kahteen torniin ottamaan yksin vastaan nämä kauheudet -- koska hän piti vuohestaan kertovan lapsen juttelua tärkeämpänä, sanoi bin Laden. Hän viittasi siihen, että Bush oli vierailulla koulussa, kun kaksi matkustajakonetta iskeytyi kahteen WTC-torniin New Yorkissa.

Amerikkalaiset tiedusteluasiantuntijat uskovat , että al-Jazeeran esittämällä nauhalla esiintyi todella Osama bin Laden. Bin Laden näytti nauhalla hyvävointiselta. Ajoittain hän heristi sormeaan antaakseen pontta sanoilleen.

Bin Laden sanoi tulleensa ajatelleeksi hyökkäyksiä amerikkalaisia pilvenpiirtäjiä vastaan ensi kerran 1982, kun israelilaiset joukot tunkeutuivat Libanoniin.

Bin Laden sanoi videonauhalla myös, että Yhdysvaltojen turvallisuus ei ole Bushin tai John Kerryn käsissä, vaan riippuu Yhdysvaltojen politiikasta. Yhdysvalloissa pidetään presidentinvaalit ensi tiistaina.

Asiantuntijoiden mukaan nauhalla tuskin on suurta vaikutusta yhdysvaltalaisten äänestyskäyttäytymiseen. Varovaisten arvioiden mukaan kuitenkin istuva presidentti George Bush saattaa hyötyä nauhasta.

Bin Ladenin videonauhoitus toimitettiin qatarilaisen al-Jazeera-tv-kanavan Pakistanin-toimitukseen, toimituksen johtaja kertoi tänään.

- Joku oli tullut perjantaina ja jättänyt kirjekuoren portillemme. Kun avasin sen ja katsoin nauhan, se olikin melkoinen uutinen, sanoi Ahmad Muaffaq Zaidan uutistoimisto Reutersille. Hän lisäsi, ettei tiedä, kuka oli tuonut kirjekuoren.

Bush: Yhdysvaltoja ei voi pelotella

Presidentti Bush vakuutti pian nauhan esittämisen jälkeen, että amerikkalaiset eivät säikähdä Osama bin Ladenin uhkauksia, eikä niillä ole vaikutusta amerikkalaisiin.

-Haluan myös sanoa Amerikan kansalle, että olemme sodassa näitä terroristeja vastaan, ja olen varma, että voitamme, Bush sanoi.

Demokraattien presidenttiehdokas John Kerry sanoi puolestaan löytävänsä ja tuhoavansa bin Ladenin, mikäli hänet valitaan presidentiksi. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Bin Ladenin video ei aiheuta erityistä uhkaa maan turvallisuudelle.

USA yritti estää Osama-nauhan esittämisen

Yhdysvaltain hallitus pyysi Qatarin hallitusta estämään televisioyhtiö al-Jazeeraa näyttämästä Osama bin Ladenin tuoreinta nauhaa, nimettömänä pysyttelevä Yhdysvaltain viranomainen kertoi uutistoimistojen mukaan.

Amerikkalaiset diplomaatit Qatarissa saivat kopion nauhasta muutama tunti ennen kuin al-Jazeera näytti sen. Heidän pyyntöään nauhan näyttämättä jättämisestä ei kuitenkaan otettu huomioon.

Viranomainen perusteli Yhdysvaltain pyyntöä sillä, että "terroristeille, jotka vaativat viattomien tappamista, ei pitäisi antaa julkisuutta". Saman viranomaisen mukaan Al-Jazeera ei välttämättä näyttänyt nauhaa kokonaan. -Ehkä se oli heidän tapansa yrittää sovitella, viranomainen arveli.

Osama bin Laden esiintyi al-Jazeeran esittämällä videonauhalla myös syyskuussa 2003 yhdessä al-Qaidan kakkosmieheksi sanotun Ayman al-Zawahrin kanssa. Bin Laden kehotti nauhalla muslimeja pyhään sotaan ja ylisti syyskuun 11. päivän hyökkäyksiä.

Tämän vuoden huhtikuussa al-Jazeera esitti ääninauhan, jolla puhui bin Ladeniksi sanottu mies. Puhuja tarjosi Euroopan maille kolmen kuukauden aselepoa, jos ne vetävät joukkonsa muslimimaista. Määräajan umpeuduttua bin Ladenista ei kuulunut mitään.

Amerikkalaiset tiedusteluasiantuntijat uskovat bin Ladenin piileskelevän Afganistanin ja Pakistanin välisellä vuoristoalueella.

BBC: Viesti poliittinen käsikranaatti

Bin Ladenin tuoreen videoviestin tarkoituksena on vaikuttaa tiistaina pidettäviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, arvioivat useat viestimet tuoreeltaan. Britannian yleisradionyhtiön BBC:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Adam Brooks pitää viestiä "poliittisena käsikranaattina", joka on viskattu amerikkalaisten äänestäjien eteen vain muutamaa päivää ennen vaaleja.

Ensimmäisellä videoesiintymisellään kahteen vuoteen Osama bin Laden haluaa viestittää, että al-Qaida on yhä voimissaan ja kykenevä uusiin hyökkäyksiin George W. Bushin terrorismin vastaisesta sodasta huolimatta.

-Tämä saattaisi osaltaan vahvistaa tukea muutokselle ja demokraattien John Kerrylle, Brooks arvioi BBC:n verkkosivuilla. Vaikutus voi kuitenkin olla päinvastainen. Amerikkalaiset äänestäjät voivat nähdä tilanteen myös niin, että Bushin vakuutukset terroriuhan todellisuudesta ovat yhä äärimmäisen ajankohtaisia.

New York Times -lehti pohti puolestaan verkkosivuillaan, oliko al-Qaida-johtajan esiintyminen se suuri yllätys, jota kaikki ovat odottaneet vaalikamppailun viime hetkillä. Lehti huomauttaa, että Bushin arvostelijat ovat jo pitkään ennustaneet, että Valkoinen talo kävelyttää esiin kahleisiin sidotun bin Ladenin juuri ratkaisevalla hetkellä ennen äänestystä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 30.10.2004)

Osama bin Ladenin videonauha on sähköistänyt Yhdysvaltain presidentinvaalitaiston loppusuoran. Mielipidemittausten ollessa tasan kumpikin ehdokas kiirehti tuomitsemaan bin Ladenin lausunnot.
(Seitsemän uutiset 30.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.