Mainos

Osama bin Laden antoi harvinaisen haastattelun

Terrorismin kummisedäksi ristitty Osama bin Laden väittää, että Yhdysvaltain pidättämät henkilöt ovat syyttömiä elokuisiin pommi-iskuihin. Bin Ladenin mukaan Yhdysvaltain suurlähetystöjä vastaan tehdyistä terroriteoista epäillyillä kahdella miehellä ei ole mitään tekemistä pommi-iskujen kanssa. Hän kertoo asiasta Time-lehden harvinaisessa haastattelussa.

-Yhdysvallat vastasi iskuihin pidättämällä kenet tahansa, joka oli osallistunut islamilaisten pyhään sotaan Afganistanissa. Yhdysvallat ja erityisesti keskustiedustelupalvelu CIA halusivat näin salata epäonnistumisensa Riadissa, Nairobissa, Dar es Salaamissa, Kapkaupungissa, Kampalassa ja, jos Jumala suo, tulevaisuudessakin muissakin paikoissa, bin Laden sanoi haastattelussa.

Yli 200 ihmistä kuoli ja 5 000 haavoittui kahdessa autopommi-iskussa Yhdysvaltain Kenian- ja Tansanian-suurlähetystöihin viime elokuussa. Yhdysvallat pitää Osama bin Ladenia iskujen pääsuunnittelijana. Kostoksi maa teki ohjusiskun Afganistanissa olevaan leiriin, jossa bin Ladenin sanotaan kouluttaneen terroristeja, ja pommitti Sudanissa olevaa lääketehdasta. Elokuun lopulla Kenian poliisi pidätti Nairobissa kaksi miestä epäiltyinä iskuista suurlähetystöihin ja luovutti heidät Yhdysvaltoihin.

Bin Laden tuomitsi haastattelussa Yhdysvaltain ja Britannian äskettäiset ilmaiskut Irakiin ja paljasti samalla juutalaisvastaiset mielipiteensä.
-Hyökkäykset Irakiin ovat vahvistaneet, että Britannia ja Yhdysvallat toimivat Israelin ja juutalaisten puolesta ja raivaavat tietä juutalaisille, jotta nämä voisivat jakaa islamilaisen maailman uudelleen, orjuuttaa sen ja ryöstää loputkin sen rikkaudet, bin Laden sanoi.

Bin Laden on piileskellyt Afganistanissa, jossa maata hallitseva Taleban-liike on kieltäytynyt luovuttamasta tai karkottamasta häntä. Viime aikoina hän on kehottanut muslimeja surmaamaan amerikkalaisia ja brittejä kostoksi Irakiin tehdyistä ilmaiskuista. Bin Ladenin haastattelu tehtiin joulukuun lopulla hänen tukikohdassaan Afganistanin autiomaassa. Koko haastattelun ajan hän piti asetta kädessään. Hän sanoi, että aseiden hankkiminen muslimien puolustamiseksi on uskonnollinen velvollisuus.

Time-lehden mukaan bin Laden kiisti tiedot, että hän sairastaisi syöpää. Kävellessään hän oli käyttänyt keppiä. Yhdysvallat on yhdistänyt Saudi-Arabiassa syntyneen bin Ladenin 18:aan viime vuosina tehtyyn terroristi-iskuun eri puolilla maailmaa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.