Osallistu talkoisiin harmaata taloutta vastaan

Harmaa talous tarkoittaa monilla aloilla sitä, että osa tuloista jätetään kirjanpidon ulkopuolelle. Tähän liittyy kuittien pimittäminen asiakkailta. Nyt viranomaiset haluavat tavallisten kuluttajien kertovan vinkkejä parempaan kuittipolitiikkaan.

Toisin kuin monesti luullaan, kuitti kannattaa pyytää myös kortilla maksettaessa. Kortilla maksaminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että yrityksen olisi pakko maksaa ostoksesta asiaankuuluvat verot.

Fakta sen sijaan on, että jos käteisellä tai kortilla tehdyistä ostoksista ei saa kuittia, voi olla ettei yritys merkitse tuloa kirjanpitoonsa eikä maksa siitä veroa. Jos yrityksellä ei kirjanpidon mukaan ole tuloja, ei se voi myöskään maksaa palkkoja rehellisesti työntekijöilleen. Kierre on valmis.

Helppo keino suitsia harmaata taloutta on pyytää aina kuitti hankitusta tuotteesta tai palvelusta. Kuitti on hyvä ottaa siksikin, että se helpottaa virheellisen tuotteen vaihtamista ja palauttamista.

Kerro kuittikäytännöistä

Työ- ja elinkeinoministeriö haluaisi kuulla kuluttajien kokemuksia ja näkemyksiä kuitin saamisesta. Kommentteja on tarkoitus käyttää apuna lainvalmistelussa.

Ministeriö arvioi parhaillaan tarvetta säätää lailla kuitinantovelvollisuudesta. Kuitin tarjoaminen asiakkaalle tuotteen tai palvelun ostamisesta tehtäisiin yrittäjälle pakolliseksi.

Ministeriössä halutaan kuulla, millaisissa tilanteissa suomalaiset eivät ole saaneet kuittia. Lisäksi ollaan kiinnostuneita siitä, pyytävätkö suomalaiset aina kuitin ostoksistaan tai ottavatko he kuitin vastaan sitä tarjottaessa.

Kerro kokemuksista Otakantaa.fi-keskustelufoorumilla. Kommentteja voi antaa 31.5. asti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja