Mainos

Osakesäästäminen ankarasti verotettua

Osakesäästämistä verotetaan Suomessa ankarammin kuin muissa EU-maissa. Vain Ruotsissa verotus on Suomea tiukempaa.

Pörssisäätiö ja teollisuuden etujärjestö TT teettivät selvityksen, jossa vertaillaan osakesäästämistä EU-maissa. Selvitys koskee tilannetta helmikuussa 1999. Kimmokkeena tutkimuksen tekemiselle olivat väitteet, että Suomessa osinkotuloja ja osakesäästämistä verotetaan kevyesti. Muun muassa veroministeri Jouko Skinnari on katsonut aiheelliseksi puuttua nykyiseen säästämisen ja sijoittamisen verotukseen. Veroprofessori Kari S. Tikka on esitellyt mallia, jossa myös yksityinen osakkeenomistaja joutuisi maksamaan osingoistaan veron. Nyt pörssiyhtiön osingonsaaja ei joudu maksamaan veroa, vaan veron maksaa yritys. Veroselvityksessä on otettu huomioon kaikki osakesäästämisen liittyvät verot: sekä osinkoa jakavan yhtiön että osingonsaajan tuloverotus, osakeomistuksen varallisuusvero sekä osakkeiden myyntivoiton vero.

Suomessa kokonaisverotus puolet korkeampaa kuin EU-maissa

Maittain verotus vaihtelee kovasti. Kun tarkastellaan pelkästään osinkoa jakavan yhtiön verotusta, Suomen verokanta yhdessä Ruotsin kanssa on alhaisin, 28 prosenttia. Jos tarkastellaan vain osingonsaajan verotusta, Suomessa se on nolla pörssiyhtiön osingonsaajalle. Suomen kokonaisveroastetta nostavat ankara varallisuusvero sekä korkea myyntivoiton vero. Kokonaisuutena osakesäästämisen verotus on täällä toiseksi ankarinta Ruotsin jälkeen. Suomen kokonaisverotus on puolet korkeampaa kuin EU-maissa keskimäärin.

Kahdeksassa EU-maassa ei osakkeiden myyntivoittoa veroteta lainkaan ja vain viidessä EU-maassa kannetaan varallisuusveroa. Varallisuusveroa pitää Suomessa maksaa, kun henkilön nettovarallisuus on 1,1 miljoonaa markkaa. Vuonna 1997 noin 23 000 henkilöä maksoi varallisuusveroa.

Nykysysteemi suosii pitkäaikaista sijoittamista

Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sirkka-Liisa Roineen mukaan osakesäästäjät ovat Suomessa kutakuinkin tyytyväisiä nykysysteemiin. Roineen mukaan suomalainen osakesäästämisen verotus suosii pitkäaikaista säästämistä korkean luovutusveron takia. Pienen voiton takia osakkeita ei kannata myydä, koska voitosta joutuu maksamaan sekä veron että välittäjän kulut.

TT:n varatoimitusjohtaja Tarmo Korpela tyrmää esitykset osinkotulojen verotuksen kiristämisestä, esimerkiksi siten, että myös osakkeenomistaja joutuisi maksamaan osinkotuloistaan veroa. Se merkitsisi verotuksen tason kohoamista Suomessa yli 70 prosenttia korkeammalle tasolle kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Tällaiseen menettelyyn ei ole varaa eikä perusteita, Korpela sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.