Mainos

Osakemyyntien veroselvittely työlästä

Osakemyyntien verotuksen selvittely on tänä vuonna työllistänyt verotoimistoja huomattavasti aiempaa enemmän. Yhä useampi omistaa ja myy osakkeita, mutta harva osaa raportoida monimutkaisista myymisistään verotoimistolle oikein.

Osakemyyntien raportointi voi olla työlästä

Veroilmoituksen täyttäminen on tänä vuonna tuottanut monelle entistäkin enemmän päänvaivaa. Osakkeiden myynnit ja niistä saadut tulot pitäisi selvittää verotoimistolle erityisellä lomakkeella, mutta monelle sen täyttäminen oikein on vaikea paikka. Yksin Helsingin seudulla verotoimistoon on palautettu kymmeniä tuhansia osakelomakkeita, joista tuhannet vaativat vielä lisäselvityksiä.

Veroasiantuntija Erkki Laanterä Verohallinnosta sanoo, että ongelmina ovat hankintahinnan selvittäminen, hankinta-ajan selvittäminen ja joskus ihmisiltä voi mennä eurot ja markat sekaisin. Veroviraston mielestä kansalaisten tulisi täyttää veroilmoitus huolellisemmin ja pysyä paremmin ajan tasalla osakemyynneissään. Puheenjohtaja Jarmo Leppiniemi Osakesäästäjien keskusliitosta on asiasta eri mieltä. -Sen voiton laskeminen on niin monimutkaista ja vaatii papereiden säilyttämistä, että monesti tavallinen ihminen tippuu pois. Vaikka haluaisi ilmoittaa oikean tuloksen kaikki eivät osaa eivätkä pysty sitä laskemaan.

Verovirastoille osakemyyntien selvittelystä on tullut työläs tehtävä. Nyt ongelmaan etsitäänkin uudenlaisia ratkaisuja. Myyntivoitosta olisi esimerkiksi mahdollista periä jo myyntihetkellä lähdevero, jonka pidättäisi osakkeet välittänyt pankki. Erkki Laanterän mukaan voisi olla kehittelemisen arvoinen asia, jos pankeilla on tieto hankinta-ajasta ja hankintahinnasta ja yrityksessä muista tapahtuneista toimista.

Osakesäästäjilläkin on ehdotus toimintamalliksi. Sen mukaan pankki voisi tallentaa tietokoneelleen osakeomistusten lisäksi niiden hankintamenot ja muutokset kyseisissä yrityksissä. Siten asiakas saisi vähemmällä vaivalla tiedot veroilmoitustaan varten.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.