Osaamisvajaus merkittävimpiä työstressin aiheuttajia

Osaamisen ongelmat ovat yksi merkittävävimmistä tekijöistä työkyvyttömyydessä. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan osaamisvajaus lisää työstä syrjäytymisriskiä jopa enemmän kuin terveysongelmat.

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että osaamisvajaus on yksi kaikkein voimakkaimmista työstressiä aiheuttavista tekijöistä.

Työterveyslaitoksen pääjohtajan Jorma Rantasen mukaan osaamisvajaus lisää työstä syrjäytymisriskiä jopa enemmän kuin terveysongelmat, ja osaamisen ongelmat ovat työkyvyttömyydessä merkittävä tekijä.

-On myös vakuuttavaa tutkimusnäyttöä siitä, että osaamisen kehittäminen ja uudistaminen kouluttamalla lisää hallinnan tunnetta, kohentaa työkykyä ja edistää jaksamista ja työhyvinvointia, Rantanen lisää.

Varsinkin niin sanotussa uudessa taloudessa on alettu mitata osaamispääomaa tai laajemmin inhimillistä pääomaa tärkeänä tuotantotekijänä. Amerikkalaisten yritystutkimusten mukaan inhimillisen pääoman lisäämiseen kohdennetut koulutusinvestoinnit lisäävät yrityksen tuottavuutta selvästi enemmän kuin rahallisen pääoman lisäys tai työaikapanoksen lisäys.

-Mitä enemmän tietoyhteiskuntaa kohti mennään, sitä vahvemmaksi inhimillisen pääoman merkitys kasvaa, Rantanen kiteyttää.

Nuorten ongelmat entistä enemmän esiin

Työterveyslaitos on yli 20 vuotta panostanut voimakkaasti ikääntyvän työntekijän työkykyyn ja työssä jaksamiseen. Rantasen mielestä nyt on aika tuoda sen rinnalle myös nuorten työelämään osallistumisten edellytysten tutkimus ja tukeminen - ikääntyvien ongelmien tutkimisesta millään tavoin luopumatta.

-Jatkuvan muutoksen ja myllerryksen aikoina on hyvä muistaa, että tällä vuosikymmenellä työelämään astuvat nuoret jatkavat uraansa noin vuoteen 2050 eli 40 vuotta tästä eteenpäin. Monet asiat ehtivät tuona aikana muuttua, hän sanoo. Rantasen mukaan ihmisen perusominaisuudet säilyvät kuitenkin ennallaan ja hän suunnittelee elämäänsä hyvin pitkäjännitteisesti, jopa 40-50 vuoden aikajänteellä.

Lue myös:

    Uusimmat