USA:ta uhkaa lähitulevaisuudessa megakuivuus – jopa 80 prosentin todennäköisyys

Tutkijoiden laatimat ilmastomallit maalaavat murheellisen kuvan USA:n lounais- ja keskiosien lähitulevaisuudesta, kertoo BBC.

Yhdysvalloissa etenkin Kalifornian osavaltio on kärsinyt jo useita vuosia vakavasta kuivuudesta, mutta se saattaa olla vain esinäytös huomattavasti pidempiaikaisesta ja ankarammasta kuivuusjaksosta.

Osassa maata maata koettiin 1100- ja 1200-luvuilla hyvin ankaraa kuivuutta. Tutkijat ovat nyt verranneet aiemmista kuivuusjaksoista saatuja tietoja tulevista vuosikymmenistä tehtyihin ilmastomalleihin.

Johtopäätös on se, että moni yhdysvaltalainen voi tulevaisuudessa joutua kokemaan tämänkaltaista äärimmäistä kuivuutta ja rajuja lämpöaaltoja.

– Nämä megakuivuudet, joita koettiin 1100-  ja 1200-luvuilla kestivät 20, 30, 40 tai 50 vuotta kerrallaan. Ne olivat kuivuuksia, joita kukaan Yhdysvaltojen historiassa ei ole koskaan nähnyt, Nasan Goddard-Instituutin tutkija Ben Cook kuvailee. 

Vuosikymmenien kuivuus

Cookin mukaan keskilännessä 1930-luvulla koetut Dust Bowl -nimellä tunnetut pölymyrskyt tai Kalifornian nykyinen kuivuus eivät ole mitään siihen verrattuna, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan.

– Nämä olivat luonnollisia kuivuusjaksoja, jotka kestävät muutaman vuoden tai ehkä vuosikymmenen. Kuvitelkaa, että Kalifornian nykyinen kuivuus kestäisi 20 vuotta, Cook maalaa.

Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että 2050-luvun jälkeen maan lounaiskolkassa ja osassa suuria tasankoja ilmasto muuttuu kuivemmaksi. Ilmastonmuutos pahentaa tilannetta entisestään.

– Kummallakin alueella on 80 prosentin riski 35 vuotta jatkuvalle kuivuudelle vuosisadan loppuun mennessä, jos ilmastonmuutos jatkuu entisellään, Tony Aul Cornellin yliopistosta sanoo. 

Kuivuminen johtuu kaksitasoisesta prosessista, jossa matalampi sademäärä johtaa vähempään haihtumiseen ja kuivempaan maaperään. 

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen hillitseminen on yksi tärkeimmistä asioista megakuivuuden estämiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat